Oikos blijft Oikos: Geografisch verantwoord Netflixen

Gedurende de Oikos blijft Oikos week worden er dagelijks artikelen gepost om jullie te vermaken tijdens de quarantaine. Wij, Elizabeth en Ronald, geven jullie een paar kijktips met een geografische invalshoek, zodat jullie thuis nog steeds wat van de wereld kunnen beleven.

Het lijstje begint met een Oscar-winnende documentaire American factory. In deze Netflix original docu volgen we een het verhaal van hoe een Chinese miljardair een zeven jaar geleden failliete gegane General motors fabriek in de ‘rust belt’ van Amerika heropent. Een typisch voorbeeld van de ‘global shift’ van macht die gaande is in de wereld. Onder andere door de vele nieuwe banen die de heropening van de fabriek oplevert lijkt de nieuwe samenwerking tussen Chinese en Amerikaanse arbeiders in eerste instantie een denderend succes te gaan worden. Toch blijkt al snel dat de twee culturen onder andere op het gebied van veiligheid, milieu en het vormen van een eventuele vakbond vaak lijnrecht tegenover elkaar staan. De efficiënte en gedisciplineerde Chinezen botsen daarom ook vaak met de “luie” en uitgesproken Amerikanen. Naast geografisch verantwoord is er dus ook gelukkig genoeg drama te vinden in deze, door de Obama’s geproduceerde, vermakelijke documentaire.

Mocht je naar aanleiding van de eerste kijktip geïnteresseerd zijn geraakt in hoe het er in China aan toe gaat, kijk dan de volgende documentaire van de VPRO (hier heb je geen Netflix account voor nodig). Chinese dromen is alweer de derde China-serie van Ruben Terlou. Hij heeft persoonlijke verhalen vastgelegd die een grondig beeld weergeven van het dagelijks leven van de Chinezen, van hun wensen en zorgen onder het leiderschap van de president Xi Jinping. In vier afleveringen van ongeveer drie kwartier wordt je op de hoogte gebracht van de recente ontwikkelingen door de ogen van verschillende generaties voor de tijden van de corona pandemie.

Een ander land in Oost-Azië waar vele mensen wonen en die voor westerse bedrijven werken is Indië. Waar in China de levensstijl overwegend van de meerderheid van Han-Chinezen is, zijn er in Indië duizenden etnische groepen te vinden en worden er meer dan honderd talen gesproken. Het leven op het platteland verschilt drastisch van het stedelijk landschap. De film Lion geeft deze tegenstellingen weer aan de hand van een ontroerend waargebeurd verhaal. Een vijfjarig jongetje dat in een klein hecht dorpje opgroeit is op een dag in een miljoenenstad terechtgekomen, waar niemand zijn taal spreekt en hij geen weg terug naar huis kan vinden. Ondanks het dramatische begin, is het verhaal bovenal feel good.

Laatste kijktip hoort niet in het rijtje van films over Oost-Aziatische landen, maar is zeker een honorable mention. Het overstijgt de bestuurlijke grenzen en laat zowel de natuurlijke processen als menselijke activiteiten zien die zich op onze gezamenlijke oikos – de Aarde – afspelen. Gemaakt door National Geographic en gepresenteerd door de acteur Will Smith, is One Strange Rock een bijzondere cinematografische documentaire met adembenemende beelden. Jammer genoeg is deze docu van Netflix gehaald, maar het is hier nog te bekijken.

Weet je zelf nog films en series die onmisbaar zijn voor de geografen en planologen? Vul de lijst aan met je eigen favorieten in de comments op Facebook. Zo help je jouw vakgenoten hun wereldbeeld te verbreden.