Een blik op de geschiedenis van Almere

Zelf ben ik geboren en opgegroeid in Almere, al woon ik er sinds begin 2019 niet meer. Almere is een bijzondere stad, aangezien deze in vergelijking met andere steden zoals Amsterdam, Utrecht en Rotterdam nog erg jong is. Ondanks dat is Almere uitgegroeid tot een van de grootste steden van Nederland. Met iets meer dan 200.000 inwoners zit Almere in de top 10 steden qua inwoneraantal. Hoe is Almere echter ontstaan en hoe is het zo’n grote stad geworden?

Vroeger bestond de Flevopolder uit voornamelijk water, het enige te vinden land was op de eilandjes Schokland en Urk. Op beide eilanden verdiende men hun brood voornamelijk door de visserij. In eind 19de eeuw waren er al plannen voor het inpolderen van de Zuiderzee, het duurde echter tot de jaren ´30 tot deze plannen werkelijk op gang kwamen. Het duurde tot 1957 voor het inpolderen van de oostelijke polder en tot 1968 voor de zuidelijke polder voltooid was.

Origineel waren de plannen voor Flevoland voornamelijk agrarisch, de bedoeling was dat er meer voedsel geproduceerd zou worden om de groeiende bevolking van Nederland te kunnen voorzien. Deze groeiende bevolking had echter een heel ander effect. De bevolking van Amsterdam groeide dusdanig hard dat er geen ruimte en huizen zouden zijn voor nog meer mensen. Almere zou hiervoor de oplossing moeten zijn. De eerste aanzet voor bouw werd gegeven op 30 september 1975, en de eerste woningen werden iets meer dan een jaar later opgeleverd in november 1976. 

Almere heeft als voordeel voor men die in Amsterdam woonde dat het goed bereikbaar is. De A6 snelweg die door en langs de stad heen gaat, is snel te bereiken, wat als gevolg heeft dat een autorit van Almere Centrum naar Amsterdam Centraal maar een half uurtje duurt. Verder ligt er ook een spoorlijn die dwars door Almere heen gaat, met 6 stations in de stad zelf die ervoor zorgen dat het merendeel van de inwoners snel bij een treinstation komen. De aanleg van deze goede infrastructuur was cruciaal, aangezien dit betekent dat men snel bij hun bestaande baan in Amsterdam of ergens anders in de Randstad zou kunnen komen als zij zouden verhuizen naar Almere wegens de goedkopere woningen. Dit is ook de reden dat Almere grotendeels uit woningen bestaat en dat er geen grote winkelcentra zijn buiten Almere Centrum.

Almere is in een hele korte tijd uitgegroeid tot een van de meest bevolkte steden van heel Nederland en met sommige plannen zoals Almere Pampus zou de stad nog een stuk verder kunnen groeien. Het is een aparte stad die anders is gegroeid dan andere steden dankzij de samenhang met de Randstad, wat het een zeer unieke smaak geeft die in geen enkele stad in Nederland te herkennen is.

Kopfoto: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Almere,_the_Netherlands_2004.jpg