Gekoppeld door de overheid

Vergeet Tinder, Happn of Bumble: tegenwoordig kan je ook daten via de overheid. Tenminste: als je in Japan woont. De Japanse overheid is bezig met het opzetten van een landelijk datingprogramma, gebaseerd op kunstmatige intelligentie. Er wordt gebruik gemaakt van vele gegevens: naast de standaard hobby’s en interesses worden ook politieke opvattingen, normen en waarden meegenomen in het zoeken naar de ideale match.

De Japanse overheid neemt hun nationale datingbureau erg serieus, er wordt een bedrag van 19 miljoen dollar geïnvesteerd. En dat is niet zomaar: in Japan is een nationale crisis uitgeroepen wat betreft de in rap tempo vergrijzende bevolking. Enerzijds komt dit door de hoge levensverwachting in Japan en anderzijds omdat er erg weinig kinderen geboren worden. Afgelopen jaar werden minder Japanners geboren dan ooit sinds het einde van de 19e eeuw: namelijk 865.000. De Japanse vrouw krijgt gemiddeld zo’n 1,36 kinderen, een van de laagste cijfers wereldwijd. Dit ligt dus ook ver onder het vervangingsgetal van 2,1 kinderen, wat nodig is voor een stabiele populatie. Om deze vergrijzing te verminderen is het dus nodig dat er meer gedatet wordt, wat zou moeten resulteren in meer baby’s. Dit is ook het voornaamste doel van het datingprogramma.

Maar waarom zijn de Japanners zonder de overheid nog niet heel druk met daten? Hier zijn meerdere redenen voor te noemen. Zo zouden veel jonge Japanners weinig vertrouwen hebben in de toekomst. Ze hebben maar weinig inkomen, en durven daardoor niet aan daten, samenwonen en laat staan kinderen te denken. De Japanners die wel trouwen en kinderen krijgen doen dit vaak pas op latere leeftijd.

Verder vindt een deel van de Japanners het helemaal niet zo erg om alleen te zijn. Ongeveer een derde van de bevolking woont alleen. Daten wordt, met name door de jongere generatie, gezien als “Mendokusai ”, wat te vertalen is als ‘teveel moeite’: als je alleen bent hoef je bijvoorbeeld niet over van alles te overleggen en heb je meer vrijheid. (Wil je hier meer over weten? Bekijk dan deze aflevering van Tokidoki van Paulien Cornelisse)

Tot slot is trouwen in Japan nog steeds een erg traditionele aangelegenheid: de man werkt, de vrouw blijft thuis om het huishouden te doen en voor de kinderen te zorgen. Zo’n 70% van de Japanse vrouwen stopt met werken na het huwelijk. Wanneer Japanse vrouwen trouwen wordt vaak gezegd dat ze “een vast contract hebben gekregen”. Veel vrouwen willen naast trouwen ook werken, maar dit wordt veelal als maatschappelijk onwenselijk gezien en is vaak ook erg lastig te regelen. Steeds meer vrouwen vinden daarom alleen blijven een beter alternatief.

In deze bovenstaande redenen komen al meerdere bredere maatschappelijke problemen naar boven die ervoor zorgen dat het geboortecijfer laag blijft, zoals lage inkomens en een genderkloof. Er is daarom ook kritiek op de Japanse overheid en hun inzet van technologie voor het demografische probleem van het land. Critici hebben nog wel ideeën over hoe die 19 miljoen dollar beter besteed zou kunnen worden. Zo zouden hogere lonen Japanners meer vertrouwen in de toekomst moeten geven, en kunstmatige intelligentie zou bijvoorbeeld ingezet kunnen worden voor huishoudelijke taken. Ook zou het helpen als werkende moeders meer ondersteund worden. Het lijkt er echter op dat er bij de Japanse overheid nog veel vertrouwen is in het kunstmatige intelligentie daten. Het moet komende jaren dus nog blijken hoe terecht dit vertrouwen is.

Kopfoto: Loggawiggler via Pixabay, https://pixabay.com/nl/photos/boom-bloemen-cherry-blossom-5378/