No Access Card Needed #23

In deze rubriek genaamd No Access Card Needed krijgen we een kijkje in de keuken bij SGPL. Docenten, studenten, stagiaires of andere SGPL insiders komen aan het woord. Vandaag deelt de Discuscie, de nieuwste commissie van V.U.G.S. die debatavonden organiseert en kritische boeken, podcasts en video’s deelt over de actualiteiten. Ze gaan het hier hebben over hun eerste activiteit: De staat van conflict.

De eerste Discuscie activiteit is nu daadwerkelijk een feit. Op 14 januari 2021 debatteerden vier teams over verschillende stellingen. Van democratieën in Afrika tot het recht van steden over staten. Ook is er gesproken of de westerse media genoeg doet om de complexiteit van niet-westerse conflicten uit te leggen. Iets wat ik een erg interessant thema vind, en graag hier wat meer aandacht aan wil geven. Want, in de eerste instantie, als je NOS, nu.nl of andere “mainstream” media kanalen volgt dan lijkt er inderdaad weinig aandacht te worden besteed aan de niet-westerse conflicten. Er vallen dagelijks doden aan de hand van geweld, en dit komt pas onder de aandacht als het grotere getalen zijn, terwijl er voldoende aandacht is voor Nederlandse bekendheden die domme dingen doen, #ikdoenietmeermee. Dit terwijl op die dag ook de 75e verjaardag van de Verenigde Naties was en dat er een oorzaak was gevonden van massale olifantensterfte in Botswana, waarbij 300 olifanten omkwamen.

Maakt dit de media dan niks uit? Ja én nee. Want als je nét wat verder zoekt dan de eerste headlines kom je wel op al dit nieuws uit. NRC, VPRO en BNNVARA maken allemaal erg breed georiënteerde artikelen, docu’s en video’s. Maar omdat dit voor veel mensen een ver-van-mijn-bed-show is, of als minder relevant wordt gezien dan Famke Louise, komt dit minder aan bod in de headlines. Het is ook voor veel mensen een stuk minder pakkende kop, minder heisa, minder controverse, 75 jaar VN of BN’ers die een onhandige uitspraak doen.

Ik zou dit echter niet als een (groot) probleem zien. Nieuws uit de hele wereld is steeds toegankelijker voor iedereen die maar ietwat zijn best ervoor doet om het te vinden. Zelf heb ik verschillende nieuwsapps uit verschillende landen op mijn telefoon staan die ik dagelijks door spit, Al Jazeera, CNN, BBC én de NOS. Iets wat ik iedereen eigenlijk aan kan raden! Op deze manier blijf je op de hoogte van alle ins en outs van wat er in de wereld speelt en krijg je ook nog eens een genuanceerder beeld door de verschillende invalshoeken (alhoewel CNN en BBC wel vaker als linkse media worden gezien). Juist op deze manier ben je op de hoogte van dat het cyanobacteriën waren die het water vervuilden waardoor de olifanten overleden. Maar ook van die sappige binnenlandse achterklap, want wie geniet er nou niet van een BN’er die onderuit gaat.

Kopfoto: Daniel R. Blume (Wikimedia Commons), https://commons.wikimedia.org/wiki/File:A_stack_of_newspapers.jpg