De vergeten sport waar Nederland toch best goed in is

In Nederland zijn er verschillende populaire sporten, en dan voornamelijk de sporten waar Nederland ook goed in is. Formule 1, darten, schaatsen en natuurlijk het almachtige voetbal zijn allemaal razend populair onder de Nederlandse bevolking. Wat echter opvallend is, is dat er een sport is waar Nederland wereldwijd sterk is en in Europa dominant, echter is deze sport verre van populair te noemen. Het is de sport die ik zelf bijna 10 jaar lang heb gedaan en een grote liefde voor heb: honkbal.

Honkbal zal voor de meeste beelden brengen van Amerikaanse clubs zoals de New York Yankees of de Boston Red Sox. In Amerika is honkbal ook razend populair wat het niet gek maakt dat men de sport associeert met de bekende Amerikaanse clubs. Dit terwijl Nederland het als land altijd extreem goed heeft gedaan met honkbal vergeleken met een honkbalclub aan de andere kant van de zee die wel is een slechter jaartje kan hebben. Als voorbeeld pak ik de resultaten van het Europees kampioenschap honkbal erbij. Hier ben ik in 2016 zelf bij geweest toen dit toernooi in Hoofddorp werd gehouden, met als resultaat een overwinning voor het oranje team. Nederland heeft aan elk toernooi meegedaan behalve de eerste twee in 1954 en 1955 en degene in 1967. Zij zijn echter elk jaar dat zij meededen eerste of tweede geworden. Dit heeft als gevolg dat Nederland van de 32 toernooien die zij meededen 23 keer kampioen is geworden en nog 9 keer tweede is gekomen, iets wat naar mijn mening bijzonder indrukwekkend is.

Ook op het wereldniveau doet ons kleine landje het niet verkeerd. De World Baseball Classic (WBC) is een honkbal tournament dat sinds 2006 bestaat met als doel internationale competitie tussen landen om een wereldkampioen te kronen. In de laatste twee edities (2013 en 2017) kwam Nederland op vierde plek. An sich niet een geweldig resultaat, totdat duidelijk wordt dat er gespeeld worden tegen baseball powerhouses in de vorm van de VS, Japan, Puerto Rico en Cuba om er maar een paar te noemen. Verder heeft Nederland de Baseball World Cup, die voor het laatst in 2011 werd gehouden, ook in dat laatste jaar gewonnen en heeft over de geschiedenis een win verlies record van 44-27.

Waarom is deze sport, waarin wij toch best succesvol zijn, nooit aangeslagen? Ik denk zelf dat het komt door de sport zelf. Honkbal heeft namelijk lange periodes waarin er nauwelijks of geen actie gebeurd: als niemand de bal slaat kan het er ook heel erg saai uit zien. Daarnaast kunnen wedstrijden lang duren. Voetbal heeft bijvoorbeeld een timer voor 90 minuten, een formule 1 race duurt maximaal 2 uur echter kan een honkbalwedstrijd geregeld 2 tot 3 uur duren. De langste professionele wedstrijd duurde zelfs langer dan 8 uur, en tegen de tijd dat de wedstrijd gestopt werd om op een latere datum te hervatten was het al 4 uur ‘s ochtends! Zelf vind ik honkbal echter een geweldige sport. Er is een hoop strategie en spanning tijdens het spel, en ik ben snel vermaakt als er een potje op tv komt.

Kopfoto: https://pixabay.com/photos/baseball-field-stadium-baseball-1149153/