Mica, het verhaal achter het mineraal.

Mica, het verhaal achter het mineraal. 

Mica, het magische ingrediënt verantwoordelijk voor al die oogverblindende highlighters en glitterende oogschaduws. Het onmisbare onderdeel voor in elektronica en perfect om stroom te geleiden. Het mineraal mica wordt vermalen tot een heel fijn, glimmend poeder of gesneden tot flinterdunne plaatjes, bruikbaar in cosmetica en andere producten die de meeste mensen dagelijks gebruiken zoals onze telefoons, auto’s en zelfs tandpasta. Maar alle magie van mica valt weg wanneer er gekeken wordt naar het verhaal achter dit mineraal. 

India en Madagaskar zijn samen verantwoordelijk voor bijna 90 procent van alle mica productie. In de mijnen in alleen al India zijn duizenden kinderen dagelijks van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat aan het werk. Meer dan 22000 kinderen die niet naar school kunnen omdat ze moeten werken. Met pikhouwelen hakken ze stukken steen en brokken mica uit de slecht onderhouden mijnwanden. Regelmatig vindt er een instorting plaats en naar schatting vinden er maandelijks 10 tot 20 sterfgevallen plaats in de mijnen. Harde cijfers zijn echter niet bekend. Veel ongevallen en sterfgevallen worden niet geregistreerd. Sterker nog, veel van de mijnen staan niet eens geregistreerd. Ongeveer 70% van alle gedolven mica in India is afkomstig uit illegale mijnen. 

Het grootste gedeelte van de mica mijnen in India zijn gelegen in de deelstaten Jharkhand en Bihar. De overheid heeft in de jaren 80 van de vorige eeuw de meeste mijnbouw hier verboden verklaard om het bosrijke gebied te beschermen. Toezicht op de daadwerkelijke sluiting van de mijnen bleef alleen uit. Hierdoor is er nu ook geen toezicht op de werkomstandigheden en op de aanwezigheid van kinderarbeid. Door tussenpersonen wordt de mica uit de illegale mijnen verkocht aan legale mijnen die de mica vervolgens onder hun naam weer verder doorverkopen, waardoor het lijkt alsof er geen problemen bestaan in de supply chain van mica. Deze tussenpersonen maken op deze manier winst maar de arbeiders, en de kinderen, in de mijnen verdienen slechts een paar luttele centen per dag.

Hoopvol zijn de geluiden van het Responsible Mica Initative. In 2022 wil deze organisatie de mijnen in Jharkhand en Bihar volledig kinderarbeid vrij hebben gemaakt. Veel grote merken zoals Porsche en Chanel zijn bij het RMI aangesloten. Ondanks de goede voornemens lijkt de organisatie nog ver weg van het bereiken van hun doel. Misschien wel succesvoller zijn organisaties zoals BBA (Bachpan Bacao Andolan). Zij hebben kindvriendelijke dorpen opgericht. In deze dorpen gaan alle kinderen tot in ieder geval 14 jaar naar school en wordt er op toegezien dat ze niet aan het werk hoeven. Hoewel vrijwel elke ouder zijn of haar kind het liefst op school ziet is dit niet altijd mogelijk. Het werk in de mijnen is vaak werk voor de hele familie door de lage lonen en omdat er simpelweg niet andere banen aanwezig zijn in de rurale gebieden van Jharkhand en Bihar. Gewoon stoppen met de inkoop of het gebruik van mica is daarom ook niet de oplossing, dan komen hele dorpsgemeenschappen zonder werk te zitten. In de kindvriendelijke dorpen wordt er daarom voorlichting gegeven aan families over hun rechten. Ook in India bestaan wetten over financiële steun voor families die onder de armoede grens leven. Dit is alleen bij lang niet iedereen bekend. Dankzij organisaties zoals BBA hebben kinderen kans om kind te zijn. 

De verbeteringen in de mica industrie gaan langzaam en het is nog niet mogelijk om het gebruik van mica af te schaffen, daarvoor zit het simpelweg in te veel producten en gebruiksvoorwerpen. Maar het is wel iets om over na te denken de volgende keer wanneer je tandpasta op is of je die nieuwe highlighter swatcht in de winkel.

Kopfoto: Pascal Terjan, WikimediaCommons,
File:Mica (6911818878).jpg – Wikimedia Commons