Eeuwige namenzoektocht

Hoe goed ben jij bekend met de straten van Utrecht? Dat kan je testen met dit spel. Maar weet je naast de ligging ook hoe deze straten aan hun naam komen? Over elke straatnaam is namelijk nagedacht, en ons stadsie telt inmiddels 3642 straten. Dit neemt in de komende jaren alleen maar toe: er komen nieuwe straten bij en soms moeten oude straatnamen worden aangepast.

Sinds 1967 heeft de gemeente Utrecht een speciale straatnaamcommissie aangesteld. Rond deze tijd was Utrecht flink aan het uitbreiden en waren er veel nieuwe straatnamen nodig. Deze commissie adviseert het college van burgemeesters en wethouders rondom straatnaamgeving. Burgers mochten (en mogen nog steeds) ook meedenken over nieuwe straatnamen.

Zo diende een Utrechtenaar afgelopen jaar het plan in voor een Humorwijk. Zie je jezelf bijvoorbeeld al wonen op de ‘Beren op de-weg’ of de ‘Goed op dreef’? Helaas kon dit plan niet worden goedgekeurd door de commissie, omdat dit problemen kan geven bij calamiteiten. Het is namelijk aardig lastig om te zeggen dat er brand is bij ‘Om de hoek 53’.

Calamiteiten zijn een sowieso een belangrijk onderwerp als het op straatnamen aankomt. Utrecht heeft al meerdere gemeenten geannexeerd (bijvoorbeeld Vleuten-De Meern), waardoor er gelijknamige straatnamen ontstaan. In noodsituaties is dit niet handig, en de gelijknamige straten moeten worden aangepast. Voor deze straten zijn dan nieuwe suggesties nodig.

Ideeën voor deze straatnamen kan je zelf insturen. De eisen zijn dat de naam binnen een onderwerp past (bijvoorbeeld dichters in de Dichterswijk), niet teveel lijkt op een bestaande naam, goed uit te spreken is en geen bestaande naam is. Als een straat naar een persoon wordt vernoemd is het belangrijk dat deze ‘vrij is van onbesproken gedrag’. Daarom wordt er altijd gekozen voor mensen die niet meer leven, omdat deze niet alsnog discutabel gedrag kunnen vertonen (met uitzondering van de Dafne Schippersbrug!). Een straatnaam indienen met je eigen naam heeft dus helaas weinig kans van slagen.

Maar voor andere onderwerpen is het natuurlijk te proberen. Want hoewel er al een groot aantal geografische straatnamen zijn in Utrecht (denk aan Overvecht: bijvoorbeeld de Argentiniëdreef of de Falklanddreef) kan dit natuurlijk altijd meer! Bij de straatnaamcommissie ligt nu een voorstel voor de volgende straten:

  • Wim Eggink (straat/laan/weg/singel/hof/plein/plantsoen/dreef/kade/dijk/hoek)
  • Anna de Waal (straat/laan/weg/singel/hof/plein/plantsoen/dreef/kade/dijk/hoek)

Beide personen hebben sociale geografie en planologie gestudeerd in Utrecht. Over Wim Eggink heb je misschien al wel eens gehoord tijdens een college, meer over hem kan je lezen in dit artikel. Anna de Waal was de eerste vrouw die een kabinetspost kreeg (namelijk in het tweede kabinet Drees). Hier was ze staatssecretaris van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen. De Waal was ook op veel verschillende manieren betrokken bij de vrouwenemancipatie, met name in de katholieke zuil. De ideeën liggen bij de commissie, het is dus nog even afwachten of deze oud SGPL’ers in het Utrechtse straatbeeld zullen verschijnen.

Hoewel het dus mogelijk is om suggesties in te sturen voor straatnamen, worden Utrechters toch niet altijd even goed genoeg betrokken bij de naamgeving. Hier kwam vanuit de gemeenteraad kritiek op, met name toen de straatnamen ‘Ketjapweg’ en ‘Wilde Rucolavliet’ verschenen. Een beetje hulp kan de straatnaamcommissie dus altijd wel gebruiken: mocht je zelf een leuk idee hebben kan je op deze website terecht!

Kopfoto: MAKY_OREL via Pixabay