Addis Ababa: het Brussel van Afrika
Uitzicht op Addis Ababa, 2020.

Wat gebeurt er met de Brexit, hoe staat de economie van Griekenland ervoor en hoe pakt Europa de klimaatverandering aan? Wanneer we in Nederland ons bekommeren om buitenlandse problemen kijken we al snel naar Brussel. Hoe worden dergelijke internationale politieke problemen opgepakt op andere continenten? Vandaag; Addis Ababa, het Brussel van Afrika.

In de hoofdstad van Ethiopië ligt het hoofdkwartier van de Afrikaanse variant van de EU. De voorganger van de unie, de Organisation of African Unity, werd opgericht in 1963. Intussen zijn alle 54 Afrikaanse landen lid van diens opvolger. Het model van de African Union is los gebaseerd op de structuur van de EU. De Unie streeft dan ook een eigen Afrikaanse bank, een mensenrechten rechtbank en een algemene Afrikaanse munteenheid te introduceren tegen 2023, naar voorbeeld van de EU.

De keuze van de Unie om in Ethiopië zijn hoofdkwartier neer te zetten is gebaseerd op de situatie in het land. In vergelijking met andere Afrikaanse landen is Ethiopië een veilig, centraal gelegen en stabiel land. Daarnaast maakt Ethiopië een sterke argument om het centrale punt te blijven door bij te dragen aan vele vredesmissies van de VN en AU en de opvang van vluchtelingen uit de omliggende landen als Sudan, Somalië en Eritrea. 

Addis Ababa is, net als Brussel, niet alleen de hoofdstad van zijn eigen land maar ook van het continent. De stad profiteert van de internationale aandacht, er zijn intussen al meer dan honderd ambassades geplaatst in de stad. De huizenprijzen zijn langzaam opgedreven en de economie van de stad profiteert van de banen die de politiek oplevert. Toch moeten we alles nog relativeren, het gemiddelde salaris in Addis Ababa is bijna 10 maal lager dan dat in Brussel.

Wat opvalt is de relatie met China die de Afrikaanse Unie heeft. Het hoofdkwartier in Addis Ababa is volledig gefinancierd door Beijing. China investeert veel in het Afrikaanse continent en ook in de politieke verhoudingen met de AU. De geldstroom is enigszins te vergelijken met het Marshallplan dat de VS investeerde in Europa, nadat het zichzelf had gesloopt in de 2e wereldoorlog. Afrika heeft zelf te weinig geld vanwege de vele conflicten om zijn ambitieuze plannen te realiseren.

Er zijn echter veel experts die de intenties van China betwijfelen. Zo publiceerde de Franse krant Le Monde in 2018 dat China vijf jaar lang gevoelige informatie uit Addis Ababa heeft afgeluisterd via de geïnstalleerde Huawei apparatuur in het hoofdkwartier. China zou genoeg motivatie hebben, omdat deze informatie van interesse is voor de Chinese bedrijven die opereren op het Afrikaanse continent.

De Afrikaanse Unie heeft ambitieuze plannen en steeds meer kapitaal om deze te realiseren. Er is nog altijd sprake van enorm veel armoede, honger en militaire conflicten, maar er is nu een centraal orgaan aanwezig om hieraan te werken. Als je dus ooit toevallig in de straten van Addis Ababa loopt en je jezelf afvraagt waarom je daar in vredesnaam bent, zou dat best eens voor een politieke top kunnen zijn. Mocht Afrika nog niet gekoloniseerd zijn door China natuurlijk.

Kopfoto: DaneyWiki (WikiCommons, 2020). Verkregen via: https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=95630855