Sealand en haar strijd voor soevereine status

Als jonge geograafjes hebben we er allemaal wel eens over gefantaseerd: hoe is het om een eigen land te hebben, met jezelf als absoluut monarch? Deze fantasie is uitgekomen voor Paddy Roy Bates, prins van de zelfbenoemde staat Sealand. Van de onafhankelijkheidsverklaring in 1967 tot zijn dood in 2012. Sealand is een door de Britten gebouwd fort uit de Tweede Wereldoorlog voor de kust Harwich in Engeland. Dit zogenaamde Maunsell-fort werd gebouwd ter bescherming van de riviermond van de rivieren Orwell en Stour tegen Duitse zee- en luchtaanvallen.

Hoe kon een doodgewone man uit London een eiland claimen gebouwd voor militaire doeleinden? Dit heeft twee redenen: Ten eerste was het platform verlaten, ondanks dat het eigenlijk al eerder geclaimd was door Jack Moore. Toch kwam het tot een klein conflict tussen Paddy en Jack, waarbij Paddy kleine bommen afvuurde waar de mannen van Jack inzaten.

Waarom stond het Britse leger dit allemaal toe? Simpel, het fort was buiten de toen geldende 3 mijl territoriale wateren gebouwd. Waardoor het platform buiten de jurisdictie viel van het Verenigd Koninkrijk en dus lag op een locatie waar geen enkele staat legaal een claim kon leggen op het eiland.

Zoals elke koning of prins kan beamen, het leven van een vorst gaat niet over rozen. Nadat prins Paddy Roy Bates de onafhankelijkheid had uitgeroepen op 2 september 1967 heeft hij twee keer zijn eiland moeten verdedigen tegen invallen van buitenaf. De Britse overheid was bang voor “een Cuba aan de oostkust van Engeland”, dus besloot het alle forten af te breken en als laatste was het fort van onze kersverse Prins Paddy aan de beurt in 1968. Toen de kustwacht het platform naderde werd er geschoten met een stuk artillerie dat zich nog op het eiland bevond, waarna de kustwacht zich weer omkeerde.

Het eiland heeft voor een korte tijd Nederlandse bezetters gehad. In 1978 kwamen een paar Nederlanders begeleid door de Duitse advocaat Alexander Achenbach naar het eiland, waarbij de zoon van Paddy, Michael, werd gekidnapt. Nadat Paddy dit nieuws vernam ondernam hij in actie en ging samen met een paar vrienden gewapend naar het eiland. De Nederlanders en de Duitser werden krijgsgevangen van Sealand.

De reden van de aanval van de Duitser en de Nederlanders voor het bezetten van het eiland was een onenigheid over de toekomst van het Eiland. Alexander Achenbach wilde er een luxe hotel en casino van maken in tegenstelling tot Paddy Roy Bates.

Voor de mensen die nog denken dat dit allemaal een grap was, de Nederlanders werden vrijgelaten volgens de regels van het Geneefse Conventie, na aandringen van de Nederlandse overheid. Achenbach werd nog langer vastgehouden, omdat hij een Sealands paspoort zou hebben en daardoor werd hij beschuldigd van landverraad. Als gevolg hiervan werd er een Duitse diplomaat gestuurd om te onderhandelen over de vrijlating van de Duitser.

Achenbach vormde in Duitsland een regering in ballingschap, waar hij genoot van een valse diplomatiek onschendbaarheid door middel van een Sealands paspoort en kentekenplaat. Naar verluidt heeft hij valse Sealandse paspoorten verkocht voor rond de 1000 pond, deze werden gebruikt bij het witwassen van drugsgeld uit Irak en Rusland. Als gevolg hiervan heeft de Bates familie alle paspoorten van voor 1997 ongeldig verklaard.

Hoe zit het dan met de internationale status? Sealand wordt door geen enkel land erkend als soevereine staat, alleen als facto-staat door Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Bovendien werd in 1987 de grens van 3 zeemijl aan territoriale wateren verlengd naar 12 zeemijl door het Verdrag van de Verenigde Naties inzake het recht van de zee, waardoor Sealand officieel viel binnen de Britse jurisdictie. In het verdrag werd verder genoemd dat onnatuurlijk gecreëerde eilanden, niet de legale status van een eiland krijgen, waarmee de kansen voor het worden van een echte soevereine staat definitief verkeken waren. Mede hierdoor wordt het paspoort van Sealand bestempeld als een “fantasiepaspoort”, desalniettemin is het wel leuk om er eentje te hebben. Vanaf 30 piek kan je zelfs een Sealandse adellijke titel krijgen. Wie wil dat nou niet?

Bronnen

https://en.wikipedia.org/wiki/Principality_of_Sealand#Sports

 https://sealandgov.org/