Oost West Oikos Best: Net ontsnappen uit Europa

Ook zo moe van de lockdown, en er eigenlijk gewoon helemaal klaar mee? Zin om eindelijk weer op vakantie te gaan? Je hoeft niet ver van huis te gaan voor leuke bestemmingen met nieuwe culturen net buiten dit continent: hier zijn drie leuke bestemming niet te ver van huis, maar wel buiten Europa. 

Tunis, Tunesië

Helaas heeft het land een slechte naam gekregen door een tweetal incidenten in 2015 en 2016, maar dit kan juist betekenen dat er minder toeristische drukte is en je er rustiger kunt vertoeven. Deze stad had voorheen al een goede naam, en verdient deze nog steeds.

De dierentuin in het prachtige Belvedere park, zowel als de architectuur van toen Tunesië een Frans protectoraat was zijn rond het centrum te vinden. De Avenue Habib Bourguiba is hier nog een opvallend mooi restant van. Tunis ligt ook bovenop de restanten van het oude Carthago. Mocht je interesse hebben in de Punische oorlogen of het maritieme rijk van Dido en Hannibal is dit de plek om te bezoeken. De ruïnes van Antoninus’ badhuis, de havens, en authentieke Romeinse fresco’s zijn er nog te bewonderen. Natuurlijk zijn er ook restanten van Islamitische overheersers zoals de Zaytuna-moskee en de Bazaar daaromheen. Kortom, een divers palet aan geschiedenis en architectuur. 

Voor degenen die het liefst in de zon bakken zijn het warme Mediterrane klimaat met palmbomen alom en de stranden van Tunis, aan de blauwe Mediterraanse zee of een van de twee meren waar jaarlijks flamingo’s langskomen, the place to be. Of je kunt ook goedkoop shoppen en eten in het centrum. Als je niet te ver van huis wilt gaan maar wel eens iets anders wilt dan Italië is dit een uitstekende optie. 

Fez, Marokko

Wie Marokko zegt, denkt aan Marrakech, maar wie naar het culturele en intellectuele centrum van Marokko wilt gaan met rijkelijk versierde moskeeën, smalle straatjes en de oudste universiteit ter wereld wilt zien, moet naar Fez. De stad wordt overigens wel vaak bezocht in een rondreis, waarbij meerdere tussenstops zijn.

Een must-see locatie van de stad is de medina waar je struikelt over de authentieke winkels met tapijten, kruiden en kleding.

Wie geniet van architectuur zal zich als een vis in het water voelen  door de vele oude historische gebouwen. De Madrasa Bou Inania,is een historisch gebouw dat bekend staan om haar indrukwekkende en vooral gedetailleerde ontwerp, waar men kennis kan maken met de islamitische marokkaanse cultuur.

Velen die naar Fez gaan, doen dit als onderdeel van een rondreis in een tour. Vaak ontstaat er een hechte groep mensen uit allerlei delen van de wereld wat de ervaring verbetert, de tourgids heeft veel informatie en leert jou dingen die je alleen nooit had geleerd en sommigen doen het ook voor hun veiligheid plus het zorgt ervoor dat het vervoer van plek naar plek geen probleem wordt.

Verder, misschien voor sommigen een belangrijke toevoeging, in Marokko is alcohol niet in het openbaar te verkrijgen. Hotels en restaurants waar veel toeristen komen schenken het vaak wel, maar dit is vaak tegen een prijs waar je u tegen zegt en op afgesloten locaties. Daarbij bovenop komend is het voor sommigen van jullie misschien wel goed om een weekje niet te drinken :).

Tbilisi, Georgië

De hoofdstad van Georgië, een niet vaak besproken land. Echter is het wél een prachtig land, zo is de hoofdstad Tbilisi ten eerste voorzien van prachtige architectuur. Zo zijn er veel oude huisjes en het prachtige Narikala fort die dateert uit de 17de eeuw. Verder is er ook moderne architectuur te zien, zoals bij het Biltmore Hotel en de “Bridge of Peace” over de Kura rivier die door de hele stad heen gaat. 

Actief zijn zal ook geen moeite zijn: zo zorgt het reliëf in en rondom de stad voor genoeg inspanning als je een wandeling wil maken. De bergen zorgen natuurlijk ook voor een mooi beeld van een stad met weinig hoogbouw omringd door gigantische heuvels. Er is de mogelijkheid om in die heuvels een lange wandeling te maken, met prachtig uitzicht op de sneeuwtoppen van de Kaukasus bergen. Verder zijn er ook andere activiteiten zoals de mogelijkheid om te kanoën en kajakken in de Kura rivier of andere kleinere riviertjes in de bergen.

Georgië is natuurlijk bekend van iets wat daar zijn oorsprong heeft: wijn! Al 6000 jaar voor Christus werd er in Georgië wijn gedronken, en het is iets wat je zeker moet proberen. Dit kan niet alleen in de hoofdstad, maar ook in de wijnstreek Kakheti. Binnen ongeveer anderhalf uur met een taxi kan je al in de streek zijn, om vervolgens langs wijnproeverijen te gaan.Hier kan je een rondleiding volgen om te zien hoe de wijn gemaakt wordt, om deze vervolgens te proeven.

Georgië zal je normaal wellicht niet komen, maar het is een parel van een land met een parel van een hoofdstad!

Geschreven door Tim van Onzen, Stijn Freijser en Jasper Buren.

Fotos: 

Omslagfoto: TheDigitalWay, Pixabay

https://pixabay.com/photos/globe-world-map-maps-europe-1567578/

Tunis: violetta, Pixabay

https://pixabay.com/photos/vacations-sea-mediterranean-beach-141713/

Fez: kkortmulder, Pixabay

https://pixabay.com/nl/photos/marokko-bezienswaardigheid-484481/

Tbilisi: franek2, Wikimediacommons

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Gare_du_t%C3%A9l%C3%A9ph%C3%A9rique_-_panoramio.jpg