Oost west Oikos best: midnight train through Europe

Tijdens de Oost west Oikos best week plaatsen we dagelijks artikelen om jullie alvast van een dosis reisinspiratie te voorzien: zodat, zodra we weer naar het buitenland kunnen, je alleen nog maar je koffers hoeft te pakken! Wij, Miguel en Lieke, zullen jullie meenemen naar een aantal wat onbekendere steden in Centraal en Oost-Europa die met de trein te bereiken zijn. Reizen met de trein is milieuvriendelijk en ook nog eens relaxed: je hoeft niet uren van te voren in te checken, je komt in hartje centrum aan en tijdens de reis kan je al veel van het landschap zien. En als je dan aangekomen bent op bestemming hoef je je ook niet door de toeristen massa’s te wurmen: win-win dus! 

De eerste stop is bij het bijna-geografische middelpunt van Polen: Łódź. Dit is een relatief jonge stad, met toch een roerige geschiedenis. Tot begin 19e eeuw was Łódź nog een klein dorp, maar dit veranderde snel door de textielindustrie die tot bloei kwam: vele arbeiders trokken naar de stad. Hier heeft de stad de bijnaam ‘Manchester van het Oosten’ dan ook aan te danken. Hierna kende de stad veel tegenslagen: de Eerste wereldoorlog, de Spaanse Griep waaraan een groot deel van de bevolking sterft, sociale onrust en de Tweede Wereldoorlog, waarin honderdduizend Joodse inwoners uit de stad omkomen. Na deze periode bloeide de textielindustrie weer op, maar met de val van het communisme kwam dit tot een einde voor Łódź. Van deze geschiedenis (wil je hier meer over lezen? Klik hier) is nog veel terug te herkennen in de stad. Zo is er bijvoorbeeld geen historisch centrum, omdat de stad pas in de 19e eeuw opkwam. Verder zijn er nog oude textielfabrieken te vinden, art-nouveau villa’s van de fabrieksbazen en vele bouwstijlen door de verschillende culturen in de stad. En los van de historie: de stad staat bekend om street-art! Al met al: genoeg om te ontdekken in deze stad!

Tweede stop; de Tsjechische studentenstad Brno. De bevolking van Brno is opgetogen, vrolijk en altijd in voor een biertje. De hele stad wordt gekenmerkt door gezellige drukte. Drukke pleintjes, volle terrassen en cocktailbars die verscholen zijn in steegjes. Brno is dan ook echt gemaakt voor studenten. De stad heeft daarnaast ook een mooi historische verleden. Zo had de stad lang een dubbele nationaliteit Duits-TsjechoSlowaaks. Tot 1918 werd de stad dan ook Brünn genoemd. Maar nadat de Nazi’s deze naam weer installeerde in de, voor de stad niet zo mooie, periode van 1940-1945 (understatement), houden de bewoners het tegenwoordig op het niet-uit-te-spreken Brno. Deze geschiedenis resulteert wel in mooie architectuur, Brno telt meerdere UNESCO werelderfgoed plekken waaronder de immense kathedraal. Als er onder ons ook nog wat horrorliefhebbers zijn moet je in Brno naar het ondergrondse Ossuarium. Daar vind je namelijk de Tsjechische editie van de Catacomben in Parijs. De slachtoffers zijn van cholera, de pest, Dertigjarige oorlog en de daarbij horende Zweedse belegering van Brno. Een hele hoop oude dode mensen dus, echt iets voor de liefhebbers.  Brno en Praag zijn een beetje Amsterdam-Rotterdam van Tsjechië. Brno lijkt de strijd met Praag wel verloren te hebben, maar houdt een hele goede verbinding met zijn tegenhanger. Er gaat elk uur een trein, dus je kunt beide steden heel gemakkelijk met elkaar verbinden tijdens een Tsjechische bezoekje. 

Laatste stop van deze Europese trip is Mostar in het zuiden van Bosnië en Herzegovina. De stad wordt gekenmerkt door een oorlogsverleden, waarbij het periodes doorliep van het Ottomaanse Rijk tot aan Joegoslavië. De stad ontleent zijn rijke architectuur hieraan. De bezienswaardigheid van de stad is de Stari Most, ofwel de Oude Brug. Een prachtige hoogstandje van Islamitische Balkan-architectuur. De stenen brug dateert uit de 16e eeuw, werd helaas in 1993 gesloopt in de Kroatisch-Bosnische oorlog, maar is sindsdien gerestaureerd tot volle glorie. De Neretva rivier die onder de brug loopt is in de zomer een heerlijke plek voor een frisse duik, al raad ik je af van de Oude Brug af te springen. De historische stad die intussen weer volledig tot bloei is gekomen heeft ontelbaar veel winkeltjes, die alles wat je je maar kunt bedenken aan een toerist proberen te slijten. Hoewel het al niks kost, vinden Bosniërs het heel normaal als je wat af probeert te dingen. Perfect voor de Nederlander dus!

In sneltreinvaart zijn we langs deze drie steden gegaan, en hopelijk hebben we jullie geprikkeld om deze steden te gaan ontdekken! Of dat al aanstaande zomer is of misschien van de herfst of volgend jaar is nog even afwachten. Het is in ieder geval een mooi vooruitzicht!