Oost West Oikos Best: Bijzondere eilanden

Tijdens de Oost west Oikos best week plaatsen we dagelijks artikelen om jullie alvast van een dosis reisinspiratie te voorzien: zodat, zodra we weer naar het buitenland kunnen, je alleen nog maar je koffers hoeft te pakken! In dit laatste artikel van de serie geven wij – Gijs, Mads en Nik- jullie inspiratie voor  bestemmingen die Pré-Corona al per definitie moeilijk te bereiken waren: eilanden. 

Isla de las Muñecas

Het eerste eiland waar je niet zo snel zal komen ligt in Mexico. Echter heeft de reden van de impopulariteit van het eiland niets te maken met de afgelegen ligging, het eiland ligt namelijk in Mexico-Stad, een van de grootste steden van de wereld.  De reden waarom zelfs sommige omwonenden weigeren om het eiland te betreden is een griezelverhaal.

Rond 1950 heeft Don Julian Santana zijn vrouw en kind verlaten om als een soort kluizenaar te wonen op het Teshuilo-meer. Bij zijn aankomst deed hij een schokkende ontdekking, hij vond het lichaam van een dood meisje en haar pop.

Om de geest van het overleden meisje te eren besloot hij het hele eiland vol te hangen met honderden poppen. Bezoekers van het eiland beschrijven dat dit zorgt voor een bizarre sfeer, waarbij je het idee kan krijgen steeds door poppen bekeken te worden.

In 2001 overleed Don Julian Santana zelf, precies op de plek waar hij het overleden meisje zou hebben gevonden. Volgens de familie van Santana zou het verhaal van het meisje verzonnen zijn en zou het meisje louter een figuur zijn uit de fantasie van de man.

Desondanks beweren locals dat ’s nachts de poppen tot leven komen, hun ogen openen en tegen elkaar beginnen te fluisteren, schijnbaar bezeten door de geest van het overleden meisje. Toch laten de omwoners de poppen hangen om het eiland te beschermen tegen kwade geesten.

Zou jij er durven komen?

Poppen op het Isla de las Muñecas


IJsseloog

In de categorie Google Maps-ontdekkingen en ‘Oost West Thuis Best’: het kunstmatige eiland IJsseloog. De naam laat zich niet moeilijk verklaren, van boven ziet het eiland er uit als een oog gelegen in het Ketelmeer: de monding van de IJssel in het IJsselmeer tussen de Noordoostpolder en de rest van Flevoland. De kans is groot dat je het eiland nog nooit hebt gezien, laat staan dat je er bent geweest, want het is officieel niet toegankelijk. Dat maakt het natuurlijk des te intrigerender, vooral omdat het meer midden in het eiland praktisch gezien Nederland’s afvoerputje is, zoals de DeStentor het eens omschreef.

Het 45 meter diepe gat dient als berging voor verontreinigde slib uit het Ketelmeer, dat zich in de tweede helft van de vorige eeuw opstapelde doordat de IJssel giftige metalen meebracht van fabrieken uit Nederland en Duitsland die hun afval in de rivier loosten. Om te voorkomen dat het giftige slib zich verder door het IJsselmeer zou verspreiden, werd in 1996 gestart met de aanleg van het eiland-depot. Een tien meter hoge dijk en het lage waterpeil – vier meter onder NAP naast het ruim twee meter diepe Ketelmeer – moeten voorkomen dat het slib alsnog in het meer of grondwater terecht komt.

Ooit zit het eiland vol, en dan? Saai antwoord: dat is nog onbekend. Om te zorgen dat die toekomst wat sneller dichterbij komt wordt het gat de laatste jaren ook gevuld met vervuilde bagger uit andere delen van Nederland. Wellicht dat Flevoland over een aantal jaar een nieuw natuurparadijs rijker is, of dat iemand met een bootje naar het eiland zal afreizen en een onafhankelijke eilandstaat uitroept (zie ook dit Oikos-artikel over Sealand). Zeker is wel dat het oog uit IJsseloog zal verdwijnen en Google Maps dan een interessant plaatje armer is.

Eiland in een meer op een eiland in een meer op een eiland

Het klinkt misschien gek, maar het bestaat echt. In Canada, in het noordelijkste territorium Nunavut, is er een eiland dat in een meer ligt. Wat weer ligt op een eiland. Wat weer ligt in een meer. Wat weer ligt op een eiland. 300 meter is het eiland groot en het heeft geen naam. 

Kan je er komen? Nou dat wordt nog lastig. Er wordt vanuit gegaan dat er nog nooit iemand op dit eiland is geweest. Er lopen namelijk geen wegen in de buurt en de dichtstbijzijnde bewoonde wereld ligt 150 kilometer van het eiland af. Voor wie het eiland op wil zoeken, dit zijn de coördinaten: 69.793° N, 108.241°W.

Maar het wordt nog mooier: er wordt gedacht dat er in de vele eilanden die Canada heeft vast nog zo’n eiland moet liggen, maar dan nog groter. Dus heb je toevallig twee weken vrij of zit je in een saai hoorcollege? Ga naar Google Maps, struin de Canadese eilanden af en vind het uit!

Kopfoto: Door Albert kok – Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7557506

 Foto 1: Wa17gs via Wikimedia Commons

Foto 2: NASA via Wikipedia Commons