De geografie van Wie is de mol?

Het nieuwe jaar is weer begonnen, wat betekent dat ook een nieuw seizoen van Wie is de mol? van start is gegaan. Dit jaar speelt het programma zich af in Albanië. Tot nu toe is het land een genot om naar te kijken, met mooie stranden aan de Adriatische Zee, maar ook een onherbergzaam karakter door de vele bergen. Niet voor niks dat de kandidaten dit jaar voor het eerst met twee auto’s reizen in plaats van een touringcar voor heel de groep (leuk feitje voor de fans). Albanië is natuurlijk niet het eerste land waar het programma ooit is geweest, want dit is alweer het 22e seizoen dat wordt uitgezonden. Daarom in dit artikel: de geografie van Wie is de mol?

Excuus aan iedereen die dit állang weet, maar toch zal ik even een korte uitleg van het programma geven. Een groep van tien bekende Nederlanders reist af naar een land waar ze drie weken lang opdrachten gaan spelen voor geld in een groepspot. Een van de deelnemers saboteert echter de opdrachten en het is aan de andere negen kandidaten om deze persoon te ontmaskeren. Normaal gezien worden er in een aflevering drie opdrachten gespeeld, gevolgd door de ‘test & executie’. Degene die van 20 vragen over de mol de meeste fouten heeft gemaakt, krijgt een rood scherm te zien en moet het spel verlaten. In de laatste aflevering zijn er nog twee kandidaten en een mol over. De persoon die dan de test over de mol het beste maakt wint de het geld uit de groepspot. Tot zover de basis van het programma, nogmaals excuses aan iedereen die nu in slaap is gevallen bij het lezen van deze uitleg. Door naar het eigenlijke onderwerp, de landen waar het programma zich in het verleden heeft afgespeeld.

Ik zou hier natuurlijk een lijst kunnen geven van de afgelopen 22 jaar van het programma en een rijtje met de bijbehorende landen, maar dat zou de prachtige locaties te kort doen. Ik heb daarom besloten om mijn persoonlijke favorieten uit te lichten.

Allereerst: Tsjechië! Het land van vorig jaar, 2021. Ik vond dit zelf een ongelofelijk gaaf land vanwege de rauwe locaties. Natuurlijk weet Wie is de mol? in elk land wel mooie natuur en een verlaten fabriek te vinden, maar de Oost-Europese sfeer en de vervallen kastelen die vergane glorie uitstralen zijn van een ander niveau. Het eerste gedeelte van het seizoen speelde zich af in Brno. In het historische centrum van dit stadje is onder andere een toren met een prachtig uitkijkpunt, de Old Town Hall. Mocht je liever een echte Wie is de mol?-locatie willen bezoeken, dan zou je bijvoorbeeld kunnen kiezen om af te reizen naar de regio Moravië en hier de Punkva-grotten kunnen bezoeken. Met een bootje kan je dan onder de gewelven van kalksteen doorvaren.

Een ander land dat mij bij is gebleven: de Dominicaanse Republiek! Hoewel het programma in aflevering 1 begon met een opdracht in een drukke metro midden in de hoofdstad Santo Domingo, werd er later afgereisd naar tropische stranden en ongerepte natuur. Een van de plekken die wordt bezocht is het Parque Nacional Los Haitises (zie de foto boven dit artikel). In dit beschermde gebied kan je je verplaatsen per kayak, een rondvaart boeken door het mangrovebos of (wederom) de grotten bezoeken.

Nog zo’n prachtlocatie: de Sanmenxia Dam in China. China werd bezocht in het 20e seizoen. Op deze dam werd een opdracht gespeeld met kleurkanonnen, wat gave beelden opleverde voor de tv! Hoewel China voor Wie is de mol? een land was met veel restricties wat betreft toegankelijkheid van de locaties, is dit een plaats die ook als toerist te bezoeken is. Je kan een tour volgen met uitleg over de dam en de geschiedenis ervan.

Tot slot een allerlaatste tip: kan je nou echt geen genoeg krijgen van Wie is de mol? Volg dan eens het Vlaamse origineel De Mol. De basis van het spel is natuurlijk hetzelfde, maar dan met tien onbekende Vlamingen. Naar mijn mening is de Vlaamse variant nét wat rauwer, wordt het spel hard gespeeld en stellen de mindfucks nooit teleur. Dit programma is online gratis terug te kijken. Maar voor het seizoen dat nu op tv is rest er dan nog één vraag… Wie is de mol? En vergeet vooral niet te genieten van het prachtige Albanië.

Kopfoto: Anton Bielousov, CC BY-SA 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0, via Wikimedia Commons