Mijn nieuwe verslaving: Geoguessr

Wat is er beter dan geografiespellen op het internet om je uit je verveling te helpen tijdens een motivatiedipje? Gratis geografiespellen op het internet om je uit je verveling te helpen tijdens een motivatiedipje natuurlijk! Ik ben de laatste tijd bijzonder vaak uitgeweken naar een online dropping spel met geografische insteek. Als je niet weet over welk spel ik het hier hebt moet je je toch echt even af gaan vragen of je wel een échte geografie nerd bent. Ik heb het hier namelijk over Geoguessr.

Geoguessr is een spel met aardrijkskundige insteek dat je meeneemt op een reis rond de wereld en je vermogen om je omgeving te herkennen uitdaagt. Het basale principe van het spel is dat je een willekeurige google streetview locatie krijgt voorgeschoteld en je moet raden waar dit punt zich op de aardbol bevindt. Gok je helemaal verkeerd en zit je op een ander continent dan is de kans groot dat je weinig punten binnen harkt, maar zit je juist heel dichtbij, dan zit je dicht tegen de maximale score van 5000 punten aan. Het originele spel bestaat uit vijf rondes met dus een maximumscore van 25000 punten. Ook is er te kiezen uit verschillende gebieden. Zo kan je er voor kiezen om met de hele wereld als zoekgebied te spelen, of juist alleen een bepaald gebied of land als Nederland, of zelfs nog meer lokaal door alleen de straten van Amsterdam te doorzoeken.

Er zijn verschillende tactieken om erachter te komen waar je nou precies bent gedropt. Een van de eerste dingen waar je bijvoorbeeld naar kan kijken is of het verkeer gebruik maakt van de linker- of de rechterweghelft. Op die manier vallen al een hoop (voormalig Britse) landen weg. Ten tweede is het handig om goed te kijken naar borden of zelfs vlaggen om je heen. Zo kan je snel zien of je bijvoorbeeld te maken hebt met Westerse, Slavische of Aziatische landen. Zie je nergens verkeer of taal om je heen, dan kan je zelfs nog naar de natuurlijke eigenschappen kijken. Zo kan je aan de positie van de zon en richting van schaduwen zien op welk halfrond je zit, of je kijkt naar de vegetatie en of wat voor typen bomen er om je heen staan (naald- loof- of palmbomen). Als je te maken krijgt met slechte kwaliteit foto’s dan kan je er ook vanuit gaan dat beschaving ver te zoeken is en dat de google streetview auto hier wellicht een enkele keer is geweest. Voor de echte diehards onder ons zijn er nog meer tips en tricks om sneller op je locatie uit te komen. Zo weten zij dat de streetview weergave in Duitsland bijvoorbeeld uiterst beperkt en bovendien vervaagd is en dat een stukje tape op het frame van de google auto betekent dat je in Ghana zit.

De game is door de jaren heen steeds populairder geworden, mede omdat hij verder ontwikkeld is. Zo zijn er nu gamemodes waarin je andere spelers moet wegspelen door dichterbij de locatie te raden, of wie zo snel mogelijk het juiste land weet te raden. Zo kan je bij een goede prestatie of winst een hogere ranking krijgen en je langzamerhand richting de top der geoguessers begeven. Tot voor kort moest je een maandelijkse bijdrage leveren om te kunnen spelen, of 24 uur wachten voordat je opnieuw mocht beginnen, maar tegenwoordig kan je om de vijftien minuten een nieuw potje starten of verder gaan waar je was gebleven.

Heb je nou nog steeds geen idee waar ik het over heb of ben je juist super geïnteresseerd? Duik in het diepe en begin zelf een potje op geoguessr.com. Denk je dat je dit spel toch liever laat schieten, dan heb ik een minder verslavend alternatief voor je: globle-game. Dit is een dagelijkse puzzel waarin je moet uitzoeken wat het geheime land is door verschillende landen te benoemen. Aan de kleur van het genoemde land kan je dan zien of je dichtbij, of juist ver weg zit van het eindantwoord. Maar goed, ik heb al genoeg uitgelegd vandaag: tijd voor een nieuw potje…

Kopfoto: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:GoogleStreetViewCar_Subaru_Impreza_at_Google_Campus.JPG via Wikimedia Commons