Een school voor de vrede

De jaren ’20 van de vorige eeuw waren een periode van verandering. Niet alleen kwam men net uit een pandemie van een omvang die de komende honderd jaar niet meer geëvenaard zou worden. Ook was er nog de kater van de grootste en dodelijkste oorlog ooit. In deze periode tussen de twee wereldoorlogen (destijds nog de “periode na dé wereldoorlog”), waren academici bezig met de vraag hoe dit menselijk leed voorkomen had kunnen worden.

         Deze academische interesse voor internationale politiek leidde tot de opkomst van internationale betrekkingen als academische discipline, maar ook tot een roep om meer internationale samenwerking. In dit klimaat stichtten André Honnorat en Émile Deutsch de la Meurthe de Cité Internationale Universitaire de Paris (CIUP).

         De Cité Internationale huisvest in totaal meer dan 6.000 studenten van over de hele wereld. Iedereen die (voor korte tijd) in Parijs studeert maakt kans om een kamer te vinden op het complex. Het idee was dat de Cité een plaats zou zijn waar verschillende culturen elkaar konden ontmoeten om zo meer internationale verbintenis te creëren en vrede te bewaken.

         Elk Maison op het complex is ontworpen door een architect uit het land dat door het desbetreffende Maison wordt gerepresenteerd. Het Nederlandse huis is bijvoorbeeld ontworpen door Willem Dudok. Een beroemde Nederlandse architect, bekend van onder andere de Stadsschouwburg van Utrecht en het stadhuis van Hilversum.

         Kortom, als je erover nadenkt om in Parijs te gaan studeren, kijk dan vooral even op de site van de Cité Internationale Universitaire!

Site van de Cité Internationale:

https://www.ciup.fr/en/a-century-of-history/

Kopfoto:

https://en.parisinfo.com/guided-tours/143833/Cite-Internationale-L-OBLIQUE