Studeren in Harry Potter sferen

UNIVERSITY COLLEGE CORK

Verborgen aan de rand van de stad Cork in Ierland staat een sprookjesachtig gebouw bekend als University College Cork. Vanaf het moment dat je het terrein op loopt krijg je ware Harry Potter vibes. Tijdens onze tour over het terrein had het me dan ook niet verbaasd als ineens de care of magical creatures class van Hagrid was langsgekomen. Dat het gebouw zo veel lijkt op de bekende school uit de Harry Potter films is niet gek, zowel de gebouwen uit de films als de University College Cork zijn ontworpen door Sir Thomas Deane en Benjamin Woodward.

De universiteit kent een roerige geschiedenis. Oorspronkelijk opgericht als de Queen’s college of Cork werd het gebouw een kleine 50 jaar later al omgedoopt tot University College Cork om de associatie met de omstreden queen Victoria te verbreken. Ook het standbeeld van haar, dat trots op de hoogste toren van het gebouw over het volledige terrein uitkeek, werd naar beneden gehaald. Vandaag de dag is dit standbeeld te bekijken in een afgesloten ruimte die je op aanvraag kunt betreden maar voor bijna 60 jaar lag het begraven onder de grond. Als Britse vorst was zij ten tijde van de Ierse onafhankelijks strijd een gehaat persoon onder de Ieren. Het bestuur van de universiteit had echter nog wel rekening te houden met het Britse bestuur en vooral met de fondsen die zij verschaften. Daarom werd uiteindelijk het compromis bereikt dat het beeld niet vernietigd zou worden en op het terrein van de universiteit zou blijven maar dan wel onder de grond, waar ze volgens de Ierse studenten thuis hoorde.In plaats van het standbeeld van queen victoria kwam er een standbeeld van Saint Finbarr, de beschermheilige van de stad Cork. De universiteit is ook gebouwd op de plek waar Saint Finbarr vermoedelijk ooit zijn klooster en school bouwde. Daarom is het motto van de universiteit: “Where Finbarr thaught, let Munster learn”.  

Ondanks dat de strijd tussen het katholieke Ierland en protestantse Noord-Ierland in volle gang was aan het begin van de 20ste eeuw en Ierland op dat moment te lijden had onder strenge anti-katholicisme wetten werd er toch een katholieke kerk gebouwd op het terrein van de universiteit. De Honan chapel, vernoemd naar Isabella Honan die haar volledige erfenis na liet aan de stad Cork met de boodschap er een katholieke kerk van te bouwen, staat technisch gezien niet op het terrein van de universiteit (maar eigenlijk wel). Het bestuur van University College Cork vond dat ze als onafhankelijke instantie geen voorkeur kon geven aan een geloof. Daarom is de kerk achter een hek gebouwd en heeft de laan een aparte straatnaam gekregen. Vroeger was het traditie om op de dag van je diploma uitreiking meteen naar de kerk te rennen samen met je geliefde om een aanvraag voor een huwelijk te doen. Dit kon wel alleen als zowel jij als je geliefde studeerden aan de University College Cork. Vandaag de dag is dit nog steeds de regel maar vinden er steeds minder huwelijken plaats. Tijden veranderen.

Wat niet veranderd is het prestige en succes van de universiteit. Van een universiteit die begon met 150 studenten is ze nu uitgegroeid naar een universiteit met meer dan 21000 studenten. Al vier keer is University College Cork benoemd tot universiteit van het jaar binnen Ierland en ook op de wereld ranglijst staat ze binnen de top 10. De rumoerige geschiedenis heeft de universiteit en haar studenten gevormd en is nog overal te zien op het terrein. Zo zijn er speculaties van IRA aanslagen op de standbeelden bij de poort en kwam het thema luchtventilatie full circle toen Covid-19 de wereld in haar greep nam. (bij de bouw van de universiteit werd er ook al rekening gehouden met luchtventilatie wegens een pest pandemie, daarom zijn maar drie van de vier gebouwen rondom de tuin gebouwd. De opening in de “omheining” zou de luchtventilatie ten goede komen). Er valt nog veel meer te ontdekken over dit indrukwekkende gebouw dus mocht je ooit in Cork zijn neem zeker deel aan een van de campus tours. Er staat je iets heel anders te wachten dan ons saaie BBG.

kopfoto: Michael O’sheill – WikimediaCommons
File:County Cork – University College Cork – 20180830165110.jpg – Wikimedia Commons