Formule 1 met geografische bril

Afgelopen weekend was het weer zover: de Grand Prix van Monaco stond op de kalender van de Formule 1. Een nieuwe kans voor geboren Monegask Charles Leclerc (Ferrari) om zijn thuisrace te winnen. Door een stevige regenbui vond de start later plaats dan de bedoeling was, maar het water op de baan zorgde vervolgens wel voor een interessante toevoeging aan de race. Uiteindelijk wist Sergio Perez voor Red Bull Racing de overwinning binnen te slepen en dit moest natuurlijk gevierd worden met een klassieke duik in het zwembad. (Check zeker even de instagram van @schecoperez en teambaas @christianhorner voor de foto’s). Naast het feit dat ik zondag aan het genieten was van de autosport, begon ik me te interesseren voor Monaco. Ik kwam tot de conclusie dat ik eigenlijk niet eens een idee had waar Monaco überhaupt lag. Dit voelde toch wel een beetje schandalig voor een geograaf (in opleiding), dus besloot ik om de geografische bril op te zetten. Het is tijd om wat meer te weten te komen over dit land.

Feitjes

Monaco is met een oppervlakte van 202 hectare het kleinste land ter wereld en is gelegen aan de Middellandse Zee, omsloten door de Franse kust. Het bestaat uit één gemeente en is daarmee een stadsstaat. De gemeente bestaat uit tien wijken, ook wel quartiers, waarvan de meest bekende Monte Carlo is. In deze wijk bevinden zich de casino’s, de stranden, de jachthaven en natuurlijk de beroemdheden.

Monaco heeft iets minder dan 40.000 inwoners, maar van deze mensen heeft slechts een klein deel de Monegaskische nationaliteit. Het land is aantrekkelijk voor buitenlanders om zich te vestigen, vanwege het ontbreken van de inkomstenbelasting. Er wonen naast Monegasken veel Fransen in het land, wat gezien de topografische ligging voor de hand ligt, en ook Italianen maken een significant deel uit van de bevolking. Het is dan ook niet gek dat in het land zowel veel Monegaskisch, als Frans als Italiaans wordt gesproken. De Monegaskische taal is een Gallo-Italiaanse taal en valt daarmee in dezelfde groep als bijvoorbeeld het Venetiaans. Uiteindelijk vallen al deze talen weer onder de Romaanse talen. De uitspraak van Monegaskisch komt in zekere mate overeen met dat van het Italiaans, al zijn er een paar uitzonderingen. De officiële staatsgodsdienst is het Katholicisme, maar er is tolerantie voor andere godsdiensten.

De staat en haar politiek

Het vorstendom Monaco is ontstaan door de Genuaanse familie Gibelin, die het eerste fort op de rotsen hebben gesticht. François Grimaldi greep in 1297 de macht in Monaco en sindsdien heerst koningshuis van de Grimaldi. Naast de vorst kent het land ook een ‘minister van Staat’ ofwel de ‘ministre d’État. Sinds 2020 is dat de Fransman Pierre Dartout. Hij heeft de uitvoerende macht, bepaalt het dagelijkse bestuur en zit de regeringsraad voor. De vorst houdt echter in veel gevallen het laatste woord.

Grand Prix van Monaco

Een klein land dus, maar met genoeg interessante aspecten. Van oudsher hoorde het Circuit de Monaco dan ook thuis op de Formule 1-kalender. Dit plaatsje op de agenda is door meerdere redenen de laatste jaren echter steeds meer onder druk komen staan. 

Ten eerste is het stratencircuit smal, waardoor het lastig is om in te halen. Het spektakel vindt plaats tijdens de kwalificatie op zaterdag, waarbij de snelste rondes worden gereden om de startopstelling voor de race te bepalen, maar op de zondag blijkt het vaak moeilijk om nog voorbij een voorganger te komen. Dit zorgt dan (zonder gekke weersomstandigheden) voor een relatief wat saaiere race voor het publiek.

Daarnaast begint de formule 1 als sport zich ook steeds meer te focussen op de Verenigde Staten. Met de komst van de Grand Prix van Miami en in de toekomst van Las Vegas, begint het belang van Monaco als ‘imago booster voor de sport’ te krimpen. Er hoefde door Monaco eerder minder te worden betaald aan de F1-organisatie dan andere circuits dat moeten, maar mede door het nieuwe commerciële belang van Grand Prix’s in de Verenigde Staten lijkt de financiële uitzonderingspositie die het Monegaskische circuit had niet meer geheel rechtvaardig.  

Dit weekend was voor mij als Red Bull Racing-fanaat in ieder geval geslaagd, en de tijd zal moeten leren of de auto’s ook volgend jaar weer door de straten van Monaco zullen scheuren. In ieder geval ben ik zelf inmiddels iets wijzer over Monaco geworden. 

Kopfoto door izanbar, via https://create.vista.com/nl/unlimited/stock-photos/63357153/stock-photo-montecarlo-monaco-panorama/