Mini-Oikos Cuba | Van Zeeland naar Cuba
Toen ik in juli aan het werk was bij een strandpaviljoen in Zeeland mocht ik voor het eerst in tijden weer is achter de bar staan. Één van mijn favoriete dingen achter de bar is het maken van cocktails, omdat die er toch net wat specialer uitzien. De meest bestelde cocktails zijn vaak ook de meest bekende, en de Cuba Libre is één van die hele bekende cocktails. Dit is een hele simpele cocktail, rum en cola afgetopt met limoen. Een grappig feitje over deze is dat vanwege het handelsembargo tussen de VS en Cuba, het niet mogelijk is om in één van deze twee landen de échte Cuba Libre te drinken omdat die gemaakt is met Cubaanse rum en Amerikaanse cola. Aangezien in beide landen één van de hoofdbestanddelen niet beschikbaar is. Twee bekende merken van Cubaanse rum zijn Bacardi en Havana Club. Het hoofdkantoor van Bacardi is vanaf 1965 gevestigd in de Bahama’s omdat de regering van Cuba het bedrijf probeerde te nationaliseren. Na het verdwijnen van Bacardi op Cubaans grondgebied heeft Havana Club zich ontwikkeld tot het leidende rum-merk binnen Cuba. De Cubaanse rum wordt gemaakt van melasse (een bijproduct van suikerproductie uit suikerriet), gist en water. Deze Cubaanse rum wordt gebruikt in veel andere cocktails naast de Cuba Libre zoals onder andere de Mojito en de Daiquiri. Als afsluiting van dit artikel wil ik met jullie het glas heffen op de rijke Cubaanse rumtraditie.
Salud!!!
Geschreven door Antoin Hoogendoorn