Het Finse Winter Wonderland

Geschreven door Youri Hanssen

Sinds enkele jaren bestaat de regionale, bestuurlijke indeling van Finland uit 19 landschappen. Deze landschappen vervingen de provincie en zouden ervoor zorgen dat cultuur, economie en dialecten van deze regio’s beter vertegenwoordigd zouden worden. Het qua oppervlakte grootste landschap van Finland is Lapland en ligt helemaal in het noorden. Om Lapland even te introduceren aan de hand van wat cijfers: het landschap is meer dan 2 keer zo groot als Nederland maar er wonen nog geen 200.000 mensen. Dit bevestigt het beeld dat velen van Lapland zullen hebben als een onherbergzaam, leeg en koud gebied. 

Toch is Lapland, ondanks de leegte en de kou toch een gebied dat aantrekkelijk is voor mensen. Allereerst zijn er de Samen. Dit volk leeft al eeuwenlang in het hoge noorden van Finland, Noorwegen en Zweden en onderscheidt zich met een eigen cultuur. Zij zijn van oudsher een nomadisch volk. Momenteel is dit nog maar zelden het geval en wonen ook de Samen in vaste huizen en hebben ze o.a. sneeuwscooters om zich mee te verplaatsen door het winterse Lapland. Wel houden veel Samen zich nog altijd bezig met werkzaamheden die kenmerkend zijn voor deze regio. Zo houden ze bijvoorbeeld rendieren, werken ze als visser of maken ze warme kleding. 

Een andere manier waarop Lapland mensen aantrekt is door werkgelegenheid. De meest voorkomende industrieën zijn de bosbouw en de mijnbouw. De bosbouw is nog altijd erg groot in Finland. Terwijl maar 7% van het landoppervlak wordt gebruikt voor landbouw, is maar liefst driekwart van Finland bedekt met bos. Hout is dan ook het grootste exportproduct van het land. Meer dan 20% van het geld dat Finland verdient met de export komt voort uit de houtindustrie. Dit varieert dan weer van kwalitatief hoogwaardig hout dat gebruikt wordt in houten eindproducten zoals bijvoorbeeld woningen of meubels tot hout dat wordt verwerkt tot papier of wordt gebruikt als biobrandstof. Naast de houtindustrie kent Lapland ook nog een actieve mijnbouwindustrie. Zo zijn er diverse metalen en mineralen te vinden in Lapland die worden gewonnen als grondstof. De grootste goudmijn van Europa is ook hier te vinden

Ten slotte is Lapland ook een aantrekkelijke locatie voor toeristen en in het bijzonder winterliefhebbers. Hier wordt door de lokale instanties ook steeds meer op ingezet. Zo weten steeds meer toeristen de weg naar het noorden van Finland te vinden. Hier komen zij dan heen om zich bezig te houden met allerlei winterse activiteiten. Dit kan uiteenlopen van het maken van hondensledetochten en het spotten van wilde rendieren tot langlaufen of ijsvissen op een Fins meer. Uiteraard kunnen toeristen ook hier terecht voor typisch Finse activiteiten zoals het bezoeken van een sauna en blijft het hoge noorden natuurlijk aantrekkelijk voor mensen die het noorderlicht met eigen ogen willen aanschouwen. De mogelijk meest opmerkelijke toeristische attractie is te vinden in Rovaniemi, de hoofdstad van het landschap Lapland. Naast dat deze plaats geldt als uitvalsbasis voor veel outdoor activiteiten in de natuur van Lapland, ontvangt deze stad ook steeds meer aandacht als dé plek waar de Kerstman vandaan komt. Zo is hier de “Santa Claus Village” opgebouwd. Dit is een park waar toeristen kunnen overnachten en allerlei activiteiten kunnen ondernemen. Maar het belangrijkst voor veel bezoekers is natuurlijk de aanwezigheid van de Kerstman die je hier het hele jaar door kunt ontmoeten. Een leuk geografisch feitje over dit dorp van de Kerstman is nog dat het gelegen is op de lijn van de Poolcirkel.