Je kent het wel: de dagen worden korter en donkerder en je voelt je minder happy, meer vermoeid en misschien wel een beetje lusteloos. Je hebt een winterdipje. Wat kun je daar tegen doen? Je zou natuurlijk antidepressiva kunnen nemen of net als vele oudjes ergens in een warm land overwinteren, maar er zijn minder drastische en geld rovende maatregelen die een vergelijkbaar effect beogen.

Als eerste is het gebrek aan zonlicht een oorzaak van het winterdipje. Dus als de zon dan schijnt, neem het ervan! Neem zoveel mogelijk vitamine D op als je kunt, daar ga je je een stuk beter van voelen. Mocht de zon zich niet laten zien, zorg dan dat je actief blijft. Het is natuurlijk heel verleidelijk om met een kop thee en een stuk chocola op de bank te gaan zitten, maar beweging en sporten is GOED, echt waar. Het versnelt je bloedsomloop, waardoor je (letterlijk en figuurlijk) beter in je vel gaat zitten en je maakt het stofje endorfine aan waardoor je je goed gaat voelen. Bezig zijn zorgt er ook voor dat je even vergeet dat je een dipje hebt. En als je lichaam na je fysieke inspanning moe is geworden, dan zal je sowieso minder energie over houden om te gaan prakkizeren.

Een andere goede manier om je zelf af te leiden is om iets creatiefs te gaan doen, www.allesoverknutselen.nl is een goede inspiratie site! Door je met een praktische zaak bezig te houden, ga je je hersenen stimuleren om op een andere manier te functioneren. Hierdoor kan je neerslachtige stemming weer even naar de achtergrond verwezen worden.

Ook is het belangrijk om je sociale contacten niet te verwaarlozen en vooral om veel te lachen! De therapeutische werking van lachen en praten met je vrienden en familie wordt vaak onderschat. Humor en dialoog kunnen op mentaal vlak voor een soort van opluchting zorgen, die je sterkt in het voorkomen van een winterdipje.

Eten werkt voor veel mensen sowieso al therapeutisch, maar er zijn een aantal kleine aanpassingen die je kunt doen in je dieet om je winterdipje te verminderen. Eet rode paprika in plaats van groene paprika. Rode paprika bevat twee keer meer vitamine C en het vitamine A gehalte kan het oplopen tot 8 keer zo veel. Dus; rode paprika verbeterd je stemming, je immuunsysteem en helpt verkoudheidssymptomen te verminderen. Ten tweede; gebruik mosterd in plaats van mayonaise. De meeste mayonaises bevatten veel omega-6 vetzuren. Omega-6 vetzuren worden in verband gebracht met onder andere depressies. Daarentegen zit in mosterd omega-3, waarmee je je hersenen onmiddellijk een blijmakend duwtje geeft. Ten derde; eet pure chocola met een hoog cacaogehalte in plaats van gewoon pure chocola! Dit klinkt toch als muziek in de oren? Pure chocola doet een paar dingen met je hersenen: het pept je serotonines en endorfines op, het zit vol vitamine B en magnesium (goed voor je cognitieve functies), er zit een beetje cafeïne in (voor je korte termijn concentratie) en ook nog een beetje theobromine, een stimulerende stof. Waar zit ‘m de kneep? In de meeste pure chocola zijn in het verwerkingsproces de gezonde nutriënten ‘stuk’ gemaakt. Kies daarom bewust voor een cacaogehalte van 72% of meer, wil je van al het goede van chocola kunnen profiteren.

Dus: ga niet op de bank cocoonen, maar blijf in beweging en eet dingen die je gelukkig maken! Met deze simpele tips overwinnen we de winterdip.