Investeren doe je om van je geld nog meer geld te maken. Fossiele energie is decennia lang een solide investering geweest, veel overheden, pensioenfondsen en ook universiteiten investeren hier dan ook nog steeds veel in. Geld verdienen in de fossiele sector was zogezegd peanuts, maar met de opwarming van de aarde in het vooruitzicht wordt dit natuurlijk iets lastiger. Als de opwarming van de aarde binnen de twee graden moet blijven, zal dit betekenen dat bijna tachtig procent van de ontdekte olie-, gas- en steenkoolvoorraden onder de grond moet blijven. Deze voorraden zijn al meegerekend in de waarde van de fossiele- energiebedrijven. Dit creëert dus een flinke overwaardering van fossiele bedrijven en in de tussentijd gaat de co2 uitstoot door.

Wie zijn geld belegt in fossiele brandstoffen – zoals de meeste pensioenfondsen – loopt het risico binnen afzienbare tijd zijn reserves te zien smelten als sneeuw voor de zon.

Het interessante is dat klimaatactivisten zich in dit onderwerp goed kunnen vinden met toonaangevende mensen uit de financiële wereld. Beiden misschien met een ander beginpunt, maar met hetzelfde einddoel. Omdat de aandelen van gas-, olie- en gasbedrijven zwaar zijn overgewaardeerd, wordt investeren in CO2 dus niet alleen moreel verwerpelijk, maar ook gewoon financieel risicovol.

Een grote groep mensen verzet zich tegen de fossiele investeringen omdat ze van mening zijn dat dit moet veranderen. Ze stimuleren instellingen, fondsen en bedrijven hun belangen in de fossiele industrie af te bouwen. Deze beweging noemt zichzelf ‘Go Fossil Free’ en komt oorspronkelijk uit Amerika. Ook zijn er veel initiatieven actief in Nederland die het heft in eigen hand nemen en overheden, instellingen en fondsen proberen te overtuigen van het nut van fossiel vrije investeringen. Ondanks dat het een organisatie is met weinig budget, hebben ze veel weten te bereiken de afgelopen jaren. Zoals het protest tegen de teerzand-pijplijn in de VS en in Nederland het aanjagen van het verduurzamen van het ABP, een van de grootste pensioenfondsen ter wereld.

Hoe zit dat bij de Universiteit Utrecht?

Ook binnen onze universiteit is er een groep actief die zich inzet voor het divesteren van de huidige beleggingen in fossiele energie, en het om te zetten in investeringen van groene energie. Want die fancy-gescheiden-afvalbakken zijn leuk, maar als je evengoed investeert in de fossiele industrie schiet je natuurlijk je doel wel een beetje voorbij. Put your money where your mouth is Universiteit Utrecht! Zo gezien een haalbaar, realistisch doel. Dus als je aan de slag wilt voor een duurzame universiteit en samenleving, neem dan contact op met fossilfreeuu@gmail.com en word lid van de groep enthousiaste studenten! Zoals ze zelf aangeven: iedereen is welkom, wat je ook studeert en hoeveel je ook maar af weet van klimaatverandering (ook met groentjes zijn ze zeker blij!). Je kan ze volgen op Facebook: https://www.facebook.com/FossilFreeUU?fref=ts 😉