Er zijn zo nu en dan van die dagen waarop men zichzelf niet kan vinden in de ideeën van de regering. Dit moet hoe dan ook op de één of ander manier geuit worden. De één plaatst een bericht op facebook, de ander gaat protesteren. De Tsjech Vít Jedlička doet dat niet. Hij sticht gewoon zijn eigen land.

De wereld kent sinds 13 april een nieuw land, namelijk Liberland. De Vrije Republiek Liberland, als we volledig moeten zijn. Voorheen heette het Siga. Het ligt tussen Servië en Kroatië in.

LiberlandKaart

Vít Jedlička begon zijn avontuur als president in zijn geboorteland Tsjechië. Hier was hij lid van de rechtse ‘Vrije burgers Partij’ (FCP). Met zijn libertaire gedachtengoed behaalde hij met zijn partij een zetel in het Europese Parlement. Nadat een medelid van de FCP, Petr Mach, aantrad als partijleider, vond Vít dat het tijd werd om zijn eigen weg te volgen. Vít vond dat regeringen zich te opdringerig gedroegen als het ging om de welvaart, vrijheid en geluk van mensen. Hij wilde hier wat aan doen. Al een lange tijd droomde hij over een land waar er minimale sprake is van tussenkomst van een centrale regering. Omdat hij vond dat dit in geen enkel (bestaande) land voorkwam, besloot hij zijn eigen land te stichten.

Maar hoe doe je dat dan?!

Heel simpel. Je zoekt een grondgebied op wat door niemand wordt geclaimd, je plant een vlag en kroont jezelf tot koning of president. En, dat mag allemaal. Want in theorie is het volledig legaal. Zo lang je een land kan claimen én verdedigen, ben je soeverein. Het helpt ook als andere landen je erkennen. In het geval van Liberland zijn dat het Prinsdom van Sealand en het Koninkrijk van Noord-Soedan. Twee landen die overigens door geen enkel land erkend worden.

Nu vraag je je af hoe er in hemelsnaam sprake kan zijn van grondgebied in Europa wat door niemand wordt geclaimd. Het is allemaal de schuld van de Donau. De Donau is namelijk een rivier die zo nu en dan wil meanderen. Daarnaast is het hier en daar gekanaliseerd door zowel Kroatië als Servië. Kroatië hield zich vast aan de historische grenzen, terwijl Servië de grenzen liet samenvallen met de verplaatsing van de Donau. Hierdoor zijn er een bescheiden hoeveelheid aan ‘terra nullius territory’ ontstaan. Ook wel bekend als ‘niemandsland’. De grap is dat Liberland onder Kroatisch grondgebied zou vallen, maar Kroatië vindt dat het van Servië is. Servië vindt van niet. De vraag hierbij luidt: ‘waarom claimen Kroatië en/of Servië geen gratis grondgebied op?’. Hier is een logisch verklaring voor. In beide landen staan deze ‘niemandslanden’ bekend als moerasgebieden met onvriendelijke dieren, waaronder een groot hoeveelheid aan muggen. Verder gaat het om een gebied dat kleiner is dan Vaticaanstad (842 bewoners).

SigaKaart

Vít maakte gebruik van de situatie en plantte zijn vlag. Er was echter wel één probleem. Het gebied was al geclaimd door het Nederlandse Paraduin. Dit zijn mensen die beweren dat er een planeet (genaamd Paraduin) bestaat in een parallelle universum. Daarnaast beweren zij ook dat Siga eigenlijk een poort is naar Paraduin. Naast Siga hebben zij ook een adres in Rotterdam geclaimd. Een vlag hebben zij echter nooit geplant in Siga. Wel hebben zij de vlag van Liberland ooit weggehaald. Er wordt heimelijk gehoopt dat Liberland en Paraduin verzeild zullen raken in de ‘cutest little war ever’. Pas na de stichting lieten Kroatië en Servië van zich horen. Volgens Servië was het een onbelangrijke handeling en Kroatië vond het lachwekkend. Toen het duidelijk werd dat Vít het eigenlijk wel meende, sloten zij de grenzen.

Wat voor een land is Liberland?

Het motto van Liberland luidt: ‘To Live And let live’. Vít wil dus liever vrede dan oorlog met zijn buren. Volgens Vít is Liberland hét voorbeeld van een optimale staat. De overheid bemoeit zich zo weinig mogelijk met de burgers. De enige taak van de overheid is het garanderen van de veiligheid en het handhaven van de rechtsorde. Alle overige overheidsdiensten zijn geprivatiseerd. Ook is er sprake van een vrijwillige belastingstelsel. Je mag zelf bepalen hoeveel belasting je betaald. De munteenheid wordt Bitcoins en de voertalen zijn Engels en Tsjechisch. Er wordt regelmatig referenda gehouden (geïnspireerd door Zwitserland) en er wordt gebruik gemaakt van een digitale stemsysteem (geïnspireerd door Estland). Ondanks de Europees getinte inspiraties probeert Vít zoveel mogelijk afstand te houden van de Europese Unie. De EU zou namelijk de vrijheden in Liberland tegenwerken. Wel zou Vít deel willen nemen aan de Europese Vrijhandelsassociatie en een deel willen uitmaken van het Akkoord van Schengen.

Hoe wordt je Liberlander?

Om als bewoner van Liberland te worden geaccepteerd, moet je voldoen aan een aantal eisen. Je mag namelijk geen strafblad hebben. Daarnaast mag je ook geen communist, nazi of extremist zijn. Ook moet je ook van toegevoegde waarde zijn. Je moet dus wel wat bijdragen aan de samenleving. Verder moet je respect hebben voor andersdenkenden ongeacht ras, geslacht, etniciteit, seksuele oriëntatie en religie. In principe is het niet moeilijk om een Liberlander te worden. Daarom zijn er al minstens 300.000 aanvragen ingediend, waarvan 70.000 geschikt zijn. Er is echter wel één probleem. Omdat Kroatië en Servië de grenzen hebben gesloten en mensen die Liberland proberen te bereiken, tegenhouden, is het erg moeilijk om Liberland binnen te komen. Vít probeert hier verandering in te brengen door serieus aan de slag te gaan en dit duidelijk te maken aan zijn buren.

Laten we met z’n allen hopen dat niet alleen Servië en Kroatië Liberland erkennen, maar dat ook andere landen dit doen.

Mocht je geïnteresseerd zijn in een Liberlands burgerschap, dan kun je je hier inschrijven.