Als technologie een drug is, en het voelt als een drug, wat zijn dan de bijwerkingen?’ programmamaker Charlie Brooker.

Technologische ontwikkelingen volgen elkaar snel op. Aan elke muur, op tafel en in ieders broekzak vind je een ‘zwarte spiegel’: een computerscherm. De afgelopen tien jaar zijn deze technologieën ons leven volledig gaan beheersen. Waar gaat dit naar toe? De serie ‘Black Mirror’ is het antwoord van Charlie Brooker: een toekomstbeeld dat een schaduwzijde aan technologische ontwikkeling schetst. Soms absurd en luguber, maar ook angstig realistisch en vooral herkenbaar.

maxresdefault

Stel je voor, (bijna) iedereen heeft een implantaat bij zijn hersenen dat alles wat jij meemaakt registreert en opslaat zodat het altijd terug te kijken is. Handig omdat je nooit iets kwijtraakt of vergeet, maar wil je wel alles kunnen onthouden en kunnen zien van een ander? Of dat men in staat is om jou, nadat je bent overleden, zo realistisch weet te reconstrueren op basis van jouw sporen op het internet en social media. Een versie van jezelf, op basis van grapjes die je vijf jaar geleden twitterde.
Elke aflevering van Black Mirror vertelt een ander verhaal, met een andere cast, in een andere realiteit. Het is science fiction, maar het is zo realistisch alsof het lijkt dat het morgen al de waarheid zou kunnen zijn.

De duistere en sarcastische ondertoon van elke aflevering laat je nadenken over onze technologie-verslaving. Er zijn namelijk toch duidelijke gevolgen voor hoe onze maatschappij in elkaar zit: deze wordt steeds individueler en steeds meer online. Het is eigenlijk (voor mij) een gek idee dat je tegen je telefoon kunt praten en dat deze opdrachten voor je uitvoert. In de allereerste aflevering wordt deze maatschappelijke kwestie al pijnlijk duidelijk. De Britse premier moet namelijk voor het oog van de hele wereld iets absurds moet doen om de gekidnapte prinses te redden.

De mini-serie is bekroond met een Emmy en is nu gekocht door Netflix. Ironisch genoeg zal het aankomende seizoen, in plaats van drie, twaalf nieuwe afleveringen bevatten. Kun je ze lekker hersenloos allemaal achter elkaar kijken.

images
Uit aflevering ‘The Entire History of You’

Seizoen 1 & 2 staan op Netflix. Er is ook een losse kerstaflevering.

Het is nog niet bekend wanneer seizoen 3 verschijnt.