Het kerstfeest kent haar oorsprong in christelijke en Germaanse tradities, maar mede dankzij de kerstman van Coca Cola wordt vrijwel overal ter wereld wel iets gedaan tijdens kerst. Ja, ook als de christenen de (kleine) minderheid vormen. Dit levert ‘vreemde’ maar ook grappige tradities op rondom de feestdagen.

Haal maar eens een kerstboom in India…

c6af

De Nordmann spar houdt van veel regen en niet zo van warmte, dus een echte Nordmann vind je niet snel in India. Om toch het huis op te fleuren voor de kerst, versieren de Indiërs een bananenboom of mangoboom met kerstballen.

Een “gezellige” kerstboom in Oekraïne

745a67acea3a4f0e99d4373bdb09f92e

Doen ze in India zo hun best op een gezellige boom, hangen ze in Oekraïne spinnenwebben in de boom! Deze traditie komt door de legende over een arme familie die zelf een kerstboom probeerde te laten groeien uit een dennenappel. Dit mislukte (natuurlijk) maar de familie had geen geld om een boom te kopen. Wanneer de kinderen wakker werden op kerstdag ontdekten ze dat spinnen een prachtige kerstboom hadden versierd. Vandaag de dag brengt het hangen van spinnenwebben in Oekraïne geluk voor het nieuwe jaar.

The Grinch? Nee, Krampus!

download

In Oostenrijk heeft de kerstman gezelschap van sidekick Krampus, die zich mag ontfermen over de stoute kinderen. Hij stopt ze in een zak en neemt ze niet mee naar Spanje… maar hij schijnt ’s nachts nogal hongerig te zijn. Brrr… Een gezellige kerst dus voor de Oostenrijkse kinderen!

De buren doen het anders…

Klausjagen-Küssnacht-2011-wikicommons-640x280

Krampus? Dat doen wij anders, hebben de Zwitserse buren vast gedacht. De Zwitsers laten zich niet opjagen door (enge) kerstfiguren. In tegendeel, ze rennen lekker 2 uur lang achter de kerstman aan met een zweep! Deze traditie heet Klausjagen en vind jaarlijks plaats op 5 december.

Als één kerstman nog niet genoeg is…

list_item_file_82734_381_1

Waarom een kerstman als je er ook dertien kan hebben, moeten ze in IJsland hebben gedacht. In IJsland heb je de “Yule Lads’ (Jólasveinar) die in de twee weken voor de kerst bij je langskomen. IJslandse kinderen zetten hun schoen in de hoop op een cadeautje.

Gefrituurde kip op kerstavond?

KFC-Christmas-Tradition

De Japanners doen niet zo moeilijk met het kerstdiner, nee zij gaan naar de Kentucky Fried Chicken om lekker een ‘Christmas Chicken’ bucket te verorberen. Naast een emmer met gefrituurde kip, krijg je ook champagne, een salade en chocolade cake toe. Tijdens de feestdagen is de keuze verruimd: je kunt ook kiezen voor de gegrilde, gerookte of de barbecue variant. Deze traditie bestaat al 40 jaar; maanden van te voren reserveren Japanners al een bucket voor tijdens de kerst. Anders sta je twee uur in de rij. De traditie is gekomen door goede marketing van KFC: die hebben ingespeeld op het feit dat de traditionele gerechten als kalkoen destijds moeilijk te verkrijgen waren in Japan. Inmiddels horen KFC en Japanners bij elkaar met de kerst. “Kurisumasu ni wa kentakkii!

“Zeg, wanneer neem je eens iemand mee naar het kerstdiner?”

gs-6cf13-schoen_met_hak

Deze traditie is vast bedacht om de goedbedoelde vragen van je ooms en tantes voor te zijn. In Tsjechië geloven ze namelijk dat je liefdesleven te voorspellen is door het smijten van je schoen. Wil je het eens proberen? Ga met je rug naar de voordeur toe staan en gooi een gehakt exemplaar over je schouder de deur uit. Als de punt van je schoen naar de voordeur toe wijst, zul je binnen een jaar trouwen… Dat kan je vertellen aan je ooms en tantes tijdens het kerstdiner!

Als de schoen je liefdesleven niet gezind is, kan je ook op 4 december een kersentakje onder water zetten en hopen dat deze voor kerst zal gaan bloeien, want ja, ook dan zal het een liefdevol jaar worden!

P.S.  Dit is het adres van de kerstman, hoewel ik dacht dat hij in Lapland woonde…
Santa Claus, North Pole, Canada HOHOHO