Samsara, een term uit het Sanskriet, betekent ‘het rad van geboorte en Wedergeboorte, dat alle wezens meeneemt in een eeuwigdurende kringloop van transformatie’.
Een passende naam voor onze film, moeten producers Ron Fricke en Mark Magidson hebben gedacht; een film die in wezen gaat over hoe het menselijk handelen zijn uitwerkingen heeft op de altijd veranderende maatschappij, daarbij ook ingaand op religie en spiritualiteit. Het zijn krachtige thema’s. Samsara is het vervolg op de film Baraka uit 1992. De opnames duurden vier jaar en zijn op 100 locaties opgenomen, verspreid over 25 landen. De locaties zijn hier te bekijken. Het lijstje bestaat uit onder andere: China, Myanmar, India, Japan, Turkije, Ethiopië, Frankrijk, de Verenigde Staten en Brazilië.

Deze locaties leverden indrukwekkende, fotografische, beelden op, die samen zijn gevoegd tot een 102 minuten durende film. Zonder een gesproken woord. De beelden spreken voor zich en voeren je mee op rondreis langs heilige gronden, natuurrampgebieden, wereldwonderen en industriële complexen. Je bevindt je even niet meer voor je computerscherm op Nederlands bodem, maar waant je voor een moment in een andere wereld en vergaapt je aan de grootsheid van onze planeet aarde. De droom van iedere persoon met een beetje reislust, lijkt me zo. En wanneer de slotakkoorden – want de beelden worden wel begeleid door muziekcomposities – klinken, laat deze film je achter met stof tot nadenken over de complexiteit, de verscheidenheid, en wellicht ook de oneerlijkheid op aarde.

Dus wanneer je een avondje wilt ontsnappen aan de dagelijkse sleur van het leven, kijk dan deze film en verwonder! Want wie verwondert, wordt honderd, zoals mijn badkamertegeltje mij dat elke dag weer wijsmaakt.