Ik hou wel van een experimentje in de keuken. Nu noem ik mezelf geen chef-kok maar als ik iets meer tijd heb om te koken speur ik het internet af naar lekkere recepten die ik normaal niet zo snel zou klaar maken. Zo kwam ik op het fenomeen ‘kip in een saus van cola’. Dit klinkt als een vreemde combinatie, vooral omdat je cola ook kunt gebruiken om roest en andere viezigheden te verwijderen, slakken te doden en foto’s ouder te laten lijken (en nog veel meer, check dit). Maar, de foto’s zagen er best lekker uit dus ik ging dit klaar maken! Het is een experimenteel recept wat de wenkbrauwen doet fronsen, maar het is helemaal niet veel werk of extreem duur (het meeste heb ik wel in huis). Het recept is ook geschikt voor kippenboutjes, ik had alleen niet zo’n zin in gekluif maar als jij wel zin hebt in kippenboutjes zou ik even googelen hoe lang de kip in de oven moet en hoeveel saus je moet maken; dat is sowieso meer dan ik gemaakt heb.

Goed, tijd voor experiment “Cola Kip; Asian style“:

Dit heb je nodig (2 personen):
300 gram kipfilet – 1 blikje cola – 2 eetlepels mosterd – 2 eetlepels ketchup –  2 theelepels sojasaus – 2 eetlepels bruine basterdsuiker – kopje rijst – 2 bosuitjes – 1/2 rode peper – 1 teen knoflook – halve paprika – ongezouten pinda’s of cashewnoten

Je kunt absoluut geen cola light (zero, life of wat dan ook) nemen, hier zitten bepaalde stofjes in die bitter worden als je het kookt!

Dit moet je doen: 
Het is altijd lekker om even de kip van te voren te marineren, dus als je daar tijd voor hebt meng je 50 ml cola met één eetlepel mosterd, ketchup en één theelepel sojasaus met de kip in een kom. Dit laat je een uurtje staan.

IMG_0783
Kip marineren
  1. Als je gaat beginnen met koken, snijd eerst de knoflook en peper en bak deze aan. Vervolgens kun je de gemarineerde kip toevoegen.
  2. En nu de saus! Meng de rest van je cola (niet helemaal, neem ook even een flinke slok ofzo), mosterd, ketchup, sojasaus met de bruine basterdsuiker. Ja, deze zwarte bende ziet er heel ranzig uit.
  3. Als de kip even aangebakken is, kan je de saus erbij doen. Ik zou aanhouden dat de kip net ‘onder de saus’ staat. Dit laat je lekker sudderen, zo’n 20 tot 30 minuten. Ik heb het 25 minuten laten staan op een laag vuur.
  4. Snijd ondertussen de bosui en paprika en kook rijst. De bosui gaat bij de rijst wanneer deze gekookt is en de paprika moet je grillen.
  5. De saus is goed wanneer het ingekookt is tot een gladde, donkerbruine saus. Ik vind het lijken op pindasaus. Daarna kun je serveren 😉
IMG_0793
In het begin ziet het er enorm ranzig uit, maar dit is best oké!

Na het maken van een Instragram-worthy foto voor de Oikos was het tijd om te proeven. Twijfelend namen we het eerste hapje. EN JA, HET WAS LEKKER! Mmm, volgens mijn huisgenootje mag ik het vaker maken. De saus is zoet, maar het smaakt absoluut niet naar cola. Het is lekker sticky en lekker bij de rijst.

Experiment geslaagd!

IMG_0795
Nom nom nom