Al tientallen jaren gaan er in Polen en de rest van de wereld verhalen de ronde over een zogenaamde nazitrein, gevuld met tonnen goud en andere schatten. De trein zou zijn achtergelaten door de nazi’s in 1945 toen zij vluchtten voor de oprukkende Sovjet-troepen. Hij werd voor het laatst gesignaleerd in het station van Swiebodzice, een halte voor Walbrzych. Sindsdien is de nazitrein een legende geworden onder de Poolse bevolking én schatzoekers.

Het verhaal werd nieuw leven ingeblazen in augustus, toen twee mannen (Pjotr Koper & Andreas Richter) beweerden dat ze de mythische trein hadden gevonden en dat die 300 ton goud zou bevatten. Hierna werd een grootschalig onderzoek opgestart naar de legendarische trein.

Ondertussen werd de nazitrein een enorme hype op het internet als zowel elke Poolse krant. Ook door Nederlandse kranten pikten het bericht op over de nazitrein. Zo schreven de Volkskrant, Telegraaf en nu.nl allemaal over de zoektocht naar de nazitrein.

Terwijl het onderzoek liep kwamen er steeds meer geruchten over de plaats van de trein naar buiten en in oktober doken er eens mysterieuze foto’s op van de nazitrein.

jolande1 jolande2

Volgens experts die de foto hebben onderzocht zou het daadwerkelijk om een zogenaamde ‘Panzerzug’ gaan die ten tijde van de Tweede Wereldoorlog werden gebruikt en zouden de foto’s dus mogelijk echt zijn. Desondanks werd er getwijfeld over de echtheid van de foto’s, ook omdat de herkomst onbekend bleef.

Nadat de foto’s op het internet waren opgedoken bleef het een tijd stil rondom de nazitrein totdat de resultaten van het onderzoek naar de nazitrein werden gepubliceerd in december. Uit het onderzoek bleek dat er mogelijk wel een tunnel is onder de berg, maar dat de aanwezigheid van een trein onwaarschijnlijk is. Pjotr Koper en Andreas Richter, die als eerste met de beweringen kwamen van de nazitrein, blijven geloven dat ergens in de omgeving van de berg de nazitrein zich bevindt. Om er echt achter te komen of er een trein is vol met nazischatten ter waarde van een geschatte 8,5 miljard euro zal er moeten worden gegraven in het gebied, maar dit kan pas na de winter. Tot nu toe blijft de nazitrein dus een mythe.