Grenzen tussen landen zijn fascinerende fenomenen: de ene grens is vrijwel onzichtbaar in het landschap en daar loop je zo de grens over. Andere grenzen zijn omstreden of zelfs gevaarlijk om over te steken.  Een derde categorie zijn de natuurlijke grenzen. Sommige mensen willen de grenzen dicht, de ander wil ze wagenwijd open voor iedereen. Grenzen zeggen iets over de relatie tussen twee landen, net als een heg dat zegt over de relatie met de buren.  Kortom: fascinerend dus.

Foto’s zijn afkomstig van Buzzfeed

international-borders-11-1

#1 – Naco, Verenigde Staten en Naco, Mexico
Een potje volleybal over de meest gepasseerde grens ter wereld: Mexico – Verenigde Staten. La Linea of The Line is een psychologische lijn tussen ‘Amerika’ en ‘de rest’ en een grens waar veel im- en export over heen gaat, net als illegale migratie en drugshandel.

 

international-borders-22__700

#2 – Slowakije, Oostenrijk en Hongarije
Door het Schengenverdrag zijn Europese grenzen nauwelijks functioneel in het landschap. Dit gezellige tafereel misstaat niet in Vaals. Alleen wie leegt de prullenbak?

 

international-borders-7-1

#3 – Haïti en de Dominicaanse Republiek
Een weg scheidt Haïti van de Dominicaanse Republiek op het eiland Hispaniola. De grens is echter veel duidelijker te zien in het verschil in onderhoud van het landschap. De milieubeschermingswetten in de Domicaanse Republiek zijn strenger dan in Haïti. Het gras is letterlijk groener aan de andere kant!

 

international-borders-25-1

#4 – Spanje en Portugal
Dan is dit toch wel leuker dan een paaltje of een picknicktafel! Ziplinen van Spanje naar Portugal. Het leuke is, je wint er nog tijd mee ook omdat Portugal in een andere tijdszone zit!

 

international-borders-21__700
#5 – Het vasteland van China en Macau, een administratieve regio in China

In Macau rijdt men links, en in China rechts; om spookrijders te voorkomen hebben de Chinezen deze ‘achtbaan’ constructie bedacht bij de grensovergang.

 

grid-cell-1396-1394557023-0
#6 – Noorwegen en Zweden
Omdat je anders door de bomen het bos niet meer ziet en het leuk is om te kunnen snowscooteren tussen twee landen! Hoewel beiden landen het Schengen verdrag hebben getekend, was voor 2001 het al makkelijk om de grens over te steken als je er Scandinavisch uitzag. Paspoortcontroles werden alleen op luchthavens uitgevoerd.

AK 11-1593 The Line
#7 – Verenigde Staten en Canada
Nog een grens door de bossen heen, ditmaal in de Verenigde Staten en Canada. Dit is de langste grens ter wereld (bijna 9,000km lang). De grens is 6 meter breed en is een no-touching zone. Echter is de lijn niet recht, en dat levert problemen op, zoals uitgelegd in dit filmpje. Zo lijkt een grens tussen twee vriendschappelijke landen toch niet zo vriendelijk.

enhanced-buzz-wide-19976-1394463407-10
#8 – Spanje – Marokko
“Kom, we plaatsen een hek tegen illegale migranten, dat werkt” zeiden ze. In het Noord-Afrikaanse plaatsje Ceuta is Spanje niet ver zwemmen.

 

wagah-crossing
#9 – Pakistan en India

Deze twee landen gaan niet bepaald door een deur. ‘s Avonds gaat de grens dan ook dicht. Deze foto is genomen tijdens de ‘closing ceremony‘ bij Wagah. Deze dagelijkse ceremonie duurt 45 minuten (!!) en zit vol patriottisme en tradities uit zowel India als Pakistan. De ceremonie staat bol van acrobatische kunstjes zoals op de foto en wordt beëindigd met een ferme handdruk.

Naamloos
#10 – Nederland – Duitsland
In Nederland levert de grens ook leuke situaties op, zoals op de Nieuwstraat ofwel Neustrasse: de eerste Europese straat. Aan de ene kant staan Duitse auto’s, en aan de andere kant auto’s met Nederlandse kentekens. Aan het einde van deze straat staat een gebouw waar de grens dwars doorheen loopt: de keuken staat in Nederland en het toilet in Duitsland.