Kopenhagen in drie woorden; clean, internationaal en vooruitstrevend. Dat was mijn indruk afgelopen november toen ik in de onderwijsvrije week een bezoekje bracht aan deze hoofdstad. Het stond al lang op mijn wish list van bestemmingen, vanwege de vele positieve verhalen van vrienden… en natuurlijk vanwege de regenboog gekleurde huisjes aan de Nyhavn kade op Instagram – ik ben inmiddels ook guilty. De bovenstaande foto is het bewijs. Ik schreef al eerder een artikel over het Deense Architectuur Centrum, maar de stad heeft nog veel meer te bieden!

Ten eerste ga ik van start met enkele praktische tips, want je kunt maar beter met enige voorbereiding het vliegtuig/de trein/de bus instappen naar de plek van bestemming!

 • Transavia en KLM vliegen rechtstreeks vanaf Eindhoven en Schiphol naar Kopenhagen. Als je de tickets in de gaten houdt, kan je erg goede deals vinden. 60 euro voor een retour is geen uitzondering!
 • Een hostel boeken van tevoren kan ook geen kwaad. Wij kwamen op advies van vriendin Marly – op dat moment Erasmus student aan de University of Copenhagen – terecht bij Urban House, in de wijk Vesterbro: een locatie vlak bij het centrum en om de hoek van het Centraal Station. Het hostel beschikt over een gemeenschappelijke keuken, diverse chillhoeken, een bar, een bibliotheek, en zelfs een tattoo zaak. Allemaal erg modern en hip ingericht natuurlijk, naar Deense maatstaven. Hipster Heaven dus. Oh ja, en je kan er ook nog fietsen huren tegen een schappelijke prijs!
 • Mocht je op een zaterdag aankomen en diezelfde avond uit eten willen gaan, dan raad ik je aan vooraf op onderzoek uit te gaan en een ergens te reserveren. De Denen houden van uit eten gaan en in de weekenden zijn tafels schaars, vooral in de populairdere wijken.
 • Regel een plattegrond. Google Maps is betrouwbaar, maar niet als je mobiel uitvalt. Hostels beschikken meestal over gratis plattegronden van de stad, voorzien van tips voor jong publiek. Onze lifesaver was echter het reisboekje 100% Kopenhagen. Reisboekjes zijn goedkoop te vinden in kringlopen, tweedehands boekenwinkels, markten als de IJhallen in Amsterdam en via Marktplaats; de keus  is vaak verrassend uitgebreid!
 • Vergeet je oordoppen, slippers en paraplu niet – reminder to self!

thumb_IMG_4972_1024

 

Kopenhagen is een compacte stad, en makkelijk te bewandelen. Een OV-pas is dus niet nodig, tenzij je van plan bent om de oversteek naar Malmö in buurland Zweden te maken. Binnen de stad zijn de volgende eetgelegenheden, straatjes, gebouwen de moeite waard:

 • Denemarken is internationaal bekend door zijn exterieur en interieur design. Hay House (østergade 61) is de perfecte plek om je even in de Deense design wereld te wanen. Natuurlijk hangt hier wel een prijskaartje aan, maar ook met een klein budget kan je hier leuke cadeautjes voor het thuisfront scoren zoals schrijfartikelen en kaarsen.
 • Vlakbij het hostel Urban House in de wijk Vesterbro ligt de kleine, maar fijne Meatpacking District van Denemarken – het is de mini-variant van de wereldbekende Meatpacking District in New York. Hier kan je heerlijk eten, drankjes doen en uitgaan. Pizzeria Mother is erg populair vanwege de verrukkelijke, en betaalbare pizza’s (Høkerboderne 9-15).
 • Eigenlijk mag je Kopenhagen niet verlaten zonder een bezoek te brengen aan Christiania, een zelfverklaarde vrijheidsstaat, (enclave) midden in Kopenhagen. Mensen beschouwen Christiania als een commune, maar het gebied heeft een unieke status door zijn eigen wetgeving. De vrijheidsstaat werd in 1970 door een groep hippies gesticht, waarna de overheid Christiania tolereerde als sociaal experiment. Inmiddels bestaat het experiment al 45 jaar en wonen er ongeveer 850 mensen met een eigen school, winkeltjes, postkantoor, bibliotheek en eetgelegenheden. Het is een ervaring om er door heen te lopen – de toegang is vrij. Overal waar je loopt, komt een wietgeur je tegemoet en letterlijk alle gebouwen zijn vol gekalkt met graffiti. Enkele keren per maand valt de politie Christiania binnen om softdrugs te verwijderen, met wisselend succes. Een aanrader!

thumb_IMG_4977_1024

 • Nørrebro is DE hipster wijk van Kopenhagen, qua sfeer en huishoudenssamenstelling vergelijkbaar aan ons geliefde Lombok. Er wonen veel verschillende nationaliteiten en leeftijden, en de wijk is vooral populair onder studenten. De straten Ravnsborggade (met een breed scala aan vintage en tweedehands winkels) en Stengade zijn de moeite waard! De wijk is makkelijk te bereiken per fiets of openbaar vervoer, en zelfs lopend als je wel trek hebt in een flinke wandeling.
 • Mormors op Bredgade 45 verdient zijn eigen alinea in deze Kopenhagen gids: ik had nog nooit een café als deze gezien. Beeld je in: de typische grootmoedersinrichting, maar dan met 10x zoveel tierelantijnen, de eigenaresse is ongetwijfeld een enorme hoarder. Daarbij spat de vaderlandsliefde ervan af met overal Deense vlaggetjes en fotoboeken van het koningshuis. Niet toevallig dat het koninklijk paleis op 1 minuut afstand lopen is van deze taartenhemel.

thumb_IMG_4923_1024

 • Hoewel Nyhavn het meest toeristische stukje Kopenhagen is, is het toeristisch om een goede reden. De gekleurde huisjes zijn zo zoetig, om op te snoepen. Zeker even de moeite waard om langs de lopen, al zou ik je drankje ergens anders nuttigen.
 • Kopenhagen ontwikkelt zich steeds meer tot een fietsstad, en dat is te zien aan alle fietspaden die door de jaren zijn aangelegd. Fietsen zijn op meerdere plekken te huren, en het is een leuke manier om de stad op een sneller tempo te ontdekken, en ook om meer van de gebaande paden af te gaan. Fiets vooral, wanneer je tijd hebt, langs Søerne (Deens voor ‘de meren’), een reeks meren die in een boog langs het westelijke deel van de stad lopen. Ze worden gebruikt ter recreatie door vele wandelaars, fietsers en hardlopers.

thumb_IMG_6653_1024

 • Er zijn vele universiteitsgebouwen te vinden in het centrum van Kopenhagen, vooral rondom de Onze-Lieve-Vrouwekerk, waar kroonprins Frederik in 2004 trouwde. Tussen de oude gebouwen barst het van de eettentjes en cafés, vooral Paludan Bog & Cafe (fiolstræde 10-12) is aan te raden. Het is behalve een café ook een boekhandel en antiquariaat. Je drinkt hier je thee tussen hoge boekenkasten.
 • Het bekende beeld van de Kleine Zeemeermin is NIET de moeite waard. Het lijkt wel een mini Chinatown! Je tijd is beter te benutten in deze inspirerende stad.
 • Tot slot, vergeet niet een pølser te eten voordat je weer terug naar Nederland gaat. Deze Deense hotdogs worden bij kleine kraampjes en kiosken verkocht door heel Kopenhagen, en zijn erg geliefd onder de lokale bevolking: “It’s not a Hot Dog. It’s a Pølse”.