Na Koningsdag, het bloemencorso in Zundert en de Nijmeegse Vierdaagse is nu ook het Nederlandse worstenbroodje opgenomen op de nationale lijst immaterieel erfgoed van UNESCO. Ieder jaar worden er ongeveer 25 miljoen worstenbroodjes gegeten! Ook wordt ieder jaar een wedstrijd gehouden om vast te stellen wie het lekkerste worstenbroodje maakt. Dit jaar is dat Bakker Jürgen van Dongen uit Terheijden, hij maakt dus het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje van 2016. Tijdens de uitreiking was het dubbel feest: en het lekkerste worstenbroodje van 2016 werd bekend gemaakt en gisteravond werd het officiële certificaat van de nationale lijst immaterieel erfgoed uitgereikt aan Ton Poppelaars, voorzitter van de Stichting in oprichting van Het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje de organisator van de wedstrijd Lekkerste Brabantse Worstenbroodje.

Volgens het Het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed is het worstenbroodje en de cultuur die erbij hoort ‘waardevol en uniek immaterieel erfgoed.’ Het is opgenomen op de lijst omdat de cultuur rondom het worstenbroodje belangrijk is en omdat de traditie niet verloren mag gaan voor de volgende generaties. Het is ooit ontstaan als een manier om vlees langer goed te houden door het in deeg te rollen en te bakken. Het worstenbroodje werd vooral bij speciale gelegenheden gegeten zoals na de nachtmis met Kerstmis, tijdens carnaval en tijdens de kermis. Tegenwoordig worden ze het hele jaar door gegeten.

PS. Dit is alweer de 100ste post van Oikos Online!