“Ohh wat heb jij het toch goed voor mekaar!”

“Een studentenleven; wat heerlijk!”

“Ik wil wel met jou ruilen hoor!”

 

Een studentenleven lijkt voor velen het perfecte leventje om alles te doen wat je wilt als je jong bent; doordeweeks de leukste feestjes, een paar uurtjes colleges per week mee pakken om nog iets te leren, samen in één groot huis wonen met al je vrienden en daarbij (voor de ouderejaars) ook nog betaald krijgen via je studiefinanciering!

Ik ben nu zelf al bijna 3 jaar een student en ik denk dat veel wel klopt:

  • Feestjes: Check!
  • Colleges: ik ben zo’n gek die colleges vaak leuk vindt; Check!
  • Eén groot huis: drie dubbel Check!
  • Studiefinanciering: helaas mijn laatste maandje.. maar toch nog Check!

Toch merk ik dat veel van mijn medestudenten, en mijzelf ook meegerekend, snel gestrest kunnen raken en daarbij lijden aan FOMO: Fear Of Missing Out. Alles is overal leuk en daardoor wil je overal bij zijn. ‘s Ochtends een ontbijtje bij het fancy bakkerswinkeltje op de hoek, ‘s middags snel je college mee pikken en daarna door naar een vergadering van je commissie of je uitleven in de sportschool en ‘s avonds door naar een etentje bij je vrienden, dat uitloopt in een late borrel en een vroeg fietstochtje rond 3:00 uur langs de Oude Gracht op weg naar huis. Doe dat zo’n 7 dagen in de week en 365 dagen per jaar (kleine overdrijving mag) en je voelt je elke avond uitgeblust.

 

Is dit uiteindelijk wat ons gelukkig maakt? Moeten we bij alles aanwezig zijn om te voelen dat we leven? Ik denk het uiteindelijk niet. Als ik iets geleerd heb ik de afgelopen jaren is het om keuzes te kunnen maken. Wil je een avondje cocktails drinken met vriendinnen en dansen totdat je er bij neer valt? Prima! Maar zorg dat je volgende avond lekker met een bak chips en een goeie serie op de bank kruipt om een beetje bij te komen. Denk daarbij ook zo af en toe aan je studie (niet te veel, want dat is ook niet nodig) en ga eens naar je ouders/familie om bij te kletsen.

Mijn goede voornemens komen altijd wat later dan de gebruikelijke in januari, maar bij deze wil ik mij er wel aan gaan houden!