De onderwijsvrije week is voorbij, er was genoeg tijd om van alles te doen: reisjes te maken, boeken uit te lezen, hele dagen in bed te liggen óf om naar het museum te gaan. Na heel wat reclame in DWDD en wat foto’s van vrienden op instagram, besloot ik een vriendin op te trommelen en om ook naar de tentoonstelling CATWALK in het Rijksmuseum te gaan.

De tentoonstelling bestaat uit Nederlandse mode vanaf de 17e tot aan de 20e eeuw.

catwalk

In zes zalen van de Philipsvleugel presenteert het Rijksmuseum vanaf 20 februari t/m 22 mei 2016 mode in Nederland van 1625 tot 1960. Te beginnen bij de kleren van de Friese Oranjes uit de Gouden Eeuw, via japonnen van kleurrijke Franse zijde en flonkerende fluwelen mannenpakken uit de 18de eeuw, naar de klassieke Empire en de queue’s uit het Fin de Siècle tot aan 20ste-eeuwse haute couture van Dior en Yves Saint Laurent.

(www.rijksmuseum.nl/nl/catwalk, 2016)

Ik verbaasde me in elke zaal opnieuw over de perfecte kwaliteit van de stoffen,  enkele, hele kleine, gaatjes daargelaten, over de borduurwerken die perfect bewaard zijn gebleven en in sommige gevallen over de complexiteit van de jurken. O.a. een trouwjurk van Helena Slicher uit 1759, was zo groot dat een vriendin zich afvroeg of er een bankstel onder pastte. Het antwoord: waarschijnlijk wel. Ben je nieuwsgierig geworden dan vind je hieronder de trailer van de tentoonstelling. De onderwijsvrije week is over, maar sog-en bij deze tentoonstelling kan nog tot 22 mei 2016!