Over iets minder dan een week is het zo ver: Koningsdag. In 2012 vierden we nog Koninginnedag en gooide onze, toen nog kroonprins, Willem-Alexander, een toiletpot tijdens een spelletje. Tegenwoordig doet hij niet meer mee aan dergelijke spellen, want dat is best wel een beetje gênant als koning. Maar gelukkig doet het Nederlandse volk op 27 april wél nog steeds de uitspraak “doe maar normaal dan doe je al gek genoeg,” voor 24 uur in de ban. Met z’n allen rennen we tegelijkertijd naar de Hema voor de oranje tompouche, zijn we dronken voor 13.00 ‘s middags (of zit de alcohol nog in ons bloed van de Koningsnacht ervoor), spelen we spelletjes op dorpspleinen, dansen we op festivals door het hele land en verkopen we schaamteloos onze pornocollecties op de vrijmarkt (dit gebeurt echt). Allemaal heel normaal… denken we. Maar wat zijn nu de raarste tradities van ons land op Koningsdag?

 

1. Complimenten voor €1,- 

Heerlijk om zelfs op een feestdag die Hollandse handelsgeest terug te zien. Vooral bij de jonge kinderen op de vrijmarkt. Mijn vriendinnen zeggen altijd dat je met alleen aardig zijn niet rijk kunt worden, maar op Koningsdag is het gewoon verantwoord om geld te vragen voor je vriendelijkheid! Top.


2. Eieren gooien (Biddinghuizen)

eieren gooienBij dit lokale pareltje ben ik, toen ik 13 was, ooit eens geweest. Veel van mijn klasgenoten kwamen uit Biddinghuizen en minimaal twee maanden van te voren begonnen zij al over wie er met wie ging “eieren gooien”. Koninginnedag 2010 gingen vriendinnen en ik op de fiets om eens te zien waar de jongens uit onze klas dan zo enthousiast over waren. De bedoeling van dit spel: “een zo groot mogelijke afstand overgooien met een ei zonder dat het ei kapot gaat“. Lijkt makkelijk, is best moeilijk en smerig.

3. Is dit een ding?!?!

Terras tegels schoonspuiten met hogedrukreiniger…” (Omroep Gelderland, 2014). Eh is dit een traditie? Doen meer mensen dit? Is dit leuk? Ik begrijp het niet…


4. Spijkerpoepen
spijkerpoepen

Behoeft geen verdere uitleg… is gewoon echt heel raar.

5. Koningsdag? Wat is dat?

oranje+toeristen+koninginnedag
Oké, dit is misschien niet per se een Koningsdagtraditie. Maar zeker een verlaatte Koninginnedagtraditie. Ga op 30 april eens naar een groot Nederlands station, bij voorkeur Amsterdam Centraal. Spelelement: sluit vooraf een weddenschap over het aantal ‘toeristen op zoek naar Koninginnedag,’ wat je gaat tegenkomen. Degene die het dichtst in de buurt zit mag bij thuiskomst de laatst overgebleven oranje tompouce uit de koelkast op eten!