Het IOM (Internationale Organisatie voor Migratie) helpt families die uitgezet zijn en terug moeten keren naar het land waar ze uit gevlucht zijn. Om kinderen te informeren over de terugkeer-procedure bij ‘vrijwillig’ vertrek heeft het IOM een stripverhaal gemaakt. Een bizar stripverhaal. Het doel van het IOM is uit te leggen welke rol zij hebben binnen de procedure en wat daar überhaupt bij komt kijken. Ouders kunnen het verhaaltje gebruiken om aan kinderen uit te leggen wat ze te wachten staat.

Ulyana’s Grote Avontuur gaat over een meisje van 10 dat in een AZC woont en terug moet naar haar land van herkomst. Dat wilt ze niet, want ze heeft immers hier haar vriendjes en haar school. Huan de Zakenman probeert Ulyana op te vrolijken.

1
(c) International Organization for Migration

Ook Ulyana’s andere vriendjes worden opgetrommeld, en wat blijkt… Iedereen zou het liefst terug willen! En waarom? Fazia kan niet wachten om in een tent in de woestijn te wonen en de sterrenhemel te kunnen zien. De Afrikaanse Nelson wilt “Afrika weer voelen”. En de Aziatische Huan de Zakenman wilt het gaan maken in China.

2
(c) International Organization for Migration

Naast het feit dat het treurig is hoe stereotype de beelden worden gebracht, is de onderliggende boodschap van het stripverhaal helemaal treurig. Uitgezet worden is een feestje want dan kan Ulyana weer lekker kersentaarten en aardappelkoekjes eten aan het strand! Het is even moeilijk, maar uitgezet worden is leuk! De strip ontgaat helemaal waarom de kinderen überhaupt in een AZC in Nederland zitten. Een bizarre boodschap dus.