Zoals velen van jullie heb ik gisteren koningsdag gevierd. Ik ben afgereisd naar het pitoreske Groningen, naar Kingsland. En mijn facebook tijdlijn stond vol met foto’s van mensen die over het hele land Koningsdag gevierd hebben.

Daarom, wat feitjes over Koningsdag (en Koninginnedag):

  • Koningsdag is, samen met Bevrijdingsdag, de enige Nederlandse nationale feestdag.
  • Het koninklijk gezin was dit jaar te vinden in Zwolle. Op de radio hoorde ik onze toekomstige koningin Amalia, op de vraag wat ze het leukst vond, zeggen: ‘Daar kan ik nog niet over oordelen, ik heb nog niet alles gezien.’ Heel PC.
  • De vrijmarkt is bijna niet omheen te komen. Het heet vrijmarkt, omdat iedereen zijn of haar spullen mag verkopen, belastingvrij.
  • 40% van de verkopers pakt de spullen weer in als het regent.
  • In 1890 vierden we in Nederland de eerste koninginnedag, dat was het jaar waarin koningin Wilhelmina ingehuldigd werd.
  • Koninginnedag heette daarvoor prinsessedag.
  • De nationale eenheid versterken was de oorspronkelijke reden koninginnedag te vieren.

Ik hoop dat jullie het gister op koningsdag net zo leuk hebben gehad als ik!