Afgelopen donderdag 19 mei zond de NPO de documentaire Vleesverlangen uit. In deze film probeert Marijn Frank haar vleesverlangen beter te begrijpen en onder controle te krijgen, uit hersenscans bleek dat ze meer van vlees houdt dan van seks. Ze gaat behoorlijk ver door uiteindelijk een koe te slachten. Bij deze documentaire heeft ze een Challenge bedacht waarin ze iedereen in twee weken uitdaagt om zelf bewuster te worden in het consumeren van vlees. En nee, niet om iedereen er van te overtuigen dat het vegetarisme de beste keuze is.

Op de website van Vleesverlangen kun je aan de slag, testen wat voor vleesjunk jij bent en meedoen met bepaalde challenges. Ik ben dus een medium vleesjunk, maar eigenlijk eet ik elke dag wel vlees. Tijdens de lunch altijd een bammetje belegd met vlees… doordeweeks tijdens het avondeten vaker wel dan niet. En als ik in het weekend thuis kom, dan eet ik graag met mijn ouders een goed stuk vlees.

Wat moet anders?
De lunch is een lastige om ‘te minderen’. Ik stond vanmorgen in de supermarkt en naast vlees en kaas had ik eigenlijk geen idee wat ik op mijn broodje kon doen om mee te nemen. Kaas is lekker, maar om de hele week kaas te eten vind ik ook weer zo. Weten jullie nog goede lunch tips (ook om mee te nemen?), ik hoor ze graag in de comments!
Er staan nog niet veel dag-challenges online, maar ik wil graag eens een eenpansgerecht als lasagne maken zonder vlees en een van de recepten van masterchef Naresh Ramdjas uitproberen. En dus iets vaker vega proberen te eten. Dus niet zeggen dat je geen zin hebt in vlees (dat zei ik gisteren) en dan vervolgens toch chorizo door je pasta gooien (maar hij moest op!).

Waarom zou je minder vlees eten?
Die dagelijkse consumptie van vlees eten is eigenlijk best raar. Ik kom uit een gezin waar het AGV’tje dagelijkse kost is, maar dit is pas sinds de jaren ’50 een “ding” geworden. Eerst was vlees een luxe-product, en werd bijvoorbeeld alleen met bijzondere gelegenheden geserveerd. De vleesconsumptie is sindsdien grofweg verdubbeld. De vleesindustrie is dieronvriendelijk en daarnaast ook klimaatonvriendelijk dankzij enorme hoeveelheden methaan maar ook het watergebruik! Voor 1 hamburger is 2400 liter water nodig (hoe dan!?!). Daar kun je heel lang van douchen! Toch sta ik, als ik die hamburger aan het eten ben, daar niet bij stil. En daar wilt NPO Vleesverlangen verandering in brengen!