Zakenlui met een overschot aan geld huren zo nu en dan een luxe jacht, een afgelegen villa of een duur hotel suite om klanten te imponeren. Nu kan men zakelijke gastvrijheid naar een nieuw niveau tillen door een heel land af te huren. Liechtenstein.

Het vorstendom Liechtenstein heeft besloten zichzelf een avondje beschikbaar te stellen voor particuliere klanten voor maar €60.000,00. Compleet met gepersonaliseerde straatnaamborden, verkeersborden en een eigen valuta. Het is een grote stap voor het land dat bekend staat als belastingparadijs en laatst negatief in het nieuws kwam. De Amerikaanse rapper ‘Snoop Dogg’ probeerde Liechtenstein al te huren voor een videoclip voordat men met het idee kwam om het land te verhuren. De autoriteiten weigerden toen.

Sindsdien is het land wakker geschud door de marketing mogelijkheden voor hun bergachtige landschap. Het prijskaartje is inclusief accommodatie voor 150 personen, waarbij de 35.000 bewoners gewoon in het land blijven. Verdere persoonlijke extraatjes, zoals een gepersonaliseerde logo van kaarsvet of een op maat gemaakte middeleeuws optocht, nemen extra kosten met zich mee.

Bij aankomst in Liechtenstein, krijgen bezoekers de symbolische sleutel voor de staat aangeboden, gevolgd met een wijnproeverij op het landgoed van het staatshoofd, Prins Hans-Adam II. Verdere opties zijn rodelen, een vuurwerkshow en een tour per koets door de hoofdstad Vaduz.

Ondanks al deze attracties moet Liechtenstein nog steeds verhuurd worden. Laatst kwam een koppel heel dicht bij het huren van Liechtenstein voor een bruiloft, totdat ze besloten toch niet meer te trouwen.

De huur wordt aangeboden door een in Liechtenstein opererende marketingbureau ‘Rent a Village’ van Xnet en Airbnb. Mocht het niet lukken om Liechtenstein te huren, dan kun je via Airbnb ook gewoon een aantal steden huren in Oostenrijk of Zwitserland.