Open de site van de NOS, lees je NU.nl-app of kijk ‘s avonds het RTL-nieuws: het overgrote merendeel van het nieuws is negatief, schokkend of treurig. En laat ik meteen zeggen: als er ergens een bom ontploft, kinderen leiden aan hongersnood of een toerist in de Alpen word vermist, dan wil ik dit weten en zie ik de ernst in. Maar betekent dit dat er geen positief nieuws meer mag zijn? Dat we voor een leuk nieuwsbericht maar naar het Jeugdjournaal moeten kijken?

Ik geloof dat er veel mensen bij gebaat zijn om naast al het verschrikkelijke leed in onze wereld, ook de positieve dingen van het leven in te zien. Maar ik denk dat we gewend zijn geraakt aan het negatieve nieuws; nieuws moet schokkend zijn, moet ons raken en ons laten nadenken over wat er beter kan.

Terwijl er genoeg leuke en positieve dingen gebeuren op deze wereld! Wist je bijvoorbeeld dat Nike, Starbucks en Walmart voor 100% overgaan op duurzame energie? Of dat India 5.4 miljard euro gaat besteden aan nieuwe bossen? Er is een speciale site waar je dit allemaal op kan lezen: happynews.nl. Een beetje van dit ‘happy news’ in ons 8-uur journaal ‘s avonds zou ons denk ik een stukje vrolijker de avond in laten gaan. Daarom mijn tip: sluit de uitzending af met een klein positief nieuwspuntje en laat niet de negativiteit ons optimisme wegvagen!