Stille milieuramp
Het krijgt weinig aandacht in de media, maar de afgelopen 60 jaar heeft zich langzaam maar zeker de grootste olieramp aller tijden in Nigeria ontwikkeld. Sinds 1958 wordt er door Shell olie gewonnen in Nigeria en volgens milieudefensie zijn er sindsdien elf miljoen vaten olie weggelekt. Het zou te wijten zijn aan achterstallig onderhoud en slechte beveiliging van de pijpleidingen (milieudefensie, z.d.)
In januari 2015 betaalde Shell een schikking van € 70 miljoen aan een Nigeriaans dorp omdat de bewoners schade hadden geleden door een olielek (De Volkskrant, 5 mei 2016). Dit bedrag werd afgedwongen door het Londense advocatenkantoor Leigh Day. Het lek vond plaats in augustus en december 2008 in de plaats Bodo. Toen lekte er volgens Shell 4.000 vaten olie weg. Volgens onderzoek van Amnesty International uit 2012 bleek dat dit echter meer dan 10.000 vaten waren (Amnesty International, 7 januari 2015). Begin 2016 sleepte de Nigeriaanse overheid Shell eigenhandig voor de rechter vanwege een olielek in december 2011, waarbij 40.000 vaten olie in de zee lekte. De Nigeriaanse regering wil dat Shell voldoet aan een betaling die in 2014 werd besloten door het Nigeriaanse parlement. Deze sanctie was toen echter niet bindend en daarom wil de Nigeriaanse overheid Shell nu tot betaling dwingen (De Volkskrant, 5 mei 2016)
Ook eisen Nigeriaanse advocaten die meer dan 40.000 Nigerianen vertegenwoordigen dat Shell verontreinigde gebieden schoonmaakt. Het water dat dagelijks wordt gebruikt door het Ogale volk is besmet met olie en benzeen, dat kanker veroorzaakt (Al Jazeera, 22 november 2016). Shell wint al sinds 1958 olie in Nigeria en was het eerste bedrijf dat dit deed. Volgens de advocaten is de Nigeriaanse rechtbank te corrupt, daarom zijn ze naar het Britse Hooggerechtshof toegestapt (Al Jazeera, 22 november 2016).
De oliegigant zelf houdt SPDC (Shell Petroleum Development Company of Nigeria Ltd) verantwoordelijk. Dit is een dochteronderneming van Shell die in Nigeria opereert en Shell is van mening dat de aanklacht daarom in Nigeria moet worden uitgevochten.
De huidige president van Nigeria, Muhammadu Buhari, heeft beloofd dat Ogoniland zal worden schoongemaakt. Buhari heeft op 5 augustus 2015 een fonds opgezet dat de schoonmaak van de Nigerdelta moet gaan bekostigen. Volgens Amnesty International is dit een belangrijke stap. Shell zal hieraan ook een bijdrage gaan leveren, maar het is volgens de mensenrechtenorganisatie des te belangrijker dat Shell haar werkwijze structureel gaat verbeteren.