Van fantasie naar (mogelijk) harde realiteit
Sinds de verkiezingen van november vorig jaar was er weinig aandacht voor een van Donald Trumps belangrijkste beloftes: de muur op de grens met Mexico. Zelfs tijdens zijn inauguratie is het woord muur niet gevallen. Maar vorige week kwam het nieuws wat we stiekem toch wel aan hadden zien komen: de muur gaat er komen, en Mexico zal die gaan betalen, aldus Trump. Maar hoe ziet The Donald die muur precies voor zich? En gaat Mexico daar ook voor betalen?
Bron: http://www.esquire.com/news-politics/a44782/donald-trump-the-wall/
Om te beginnen staat er op een deel van de grens met Mexico al een hek dat gebouwd is in opdracht van Trumps voorgangers Clinton, Bush en Obama. Zoals deze kaart duidelijk maakt is op slechts een beperkt deel van de 3200 kilometer lange grens met Mexico een hek geplaatst. Dit is mede zo beperkt omdat de rivier de Rio Grande voor een groot deel een natuurlijke grens vormt tussen Texas en Mexico en in de bergachtige gebieden in Arizona en New Mexico het bouwen van een muur zeer ingewikkeld zou zijn en vooral ook duur.
Hoe dan ook, de Donald beloofde zijn kiezers tijdens de campagne dat de muur er zou komen, en dat Mexico die zou betalen. Maar zoals verwacht laten de Mexicanen zich niet de kaas van de spreekwoordelijke tortilla eten en waren hier not amused over, laat staan dat ze er voor zouden betalen.
Want zoals je misschien wel had kunnen verwachten bij een multimiljardair, heeft ook dit project een stevig prijskaartje. Trump zelf stelt dat de muur gebouwd zou kunnen worden voor 10 tot 12 miljard dollar. Dit zou betekenen dat iedere kilometer muur tussen de 3 en 4 miljoen dollar zou kosten. Aangezien Trump wel vaker met “alternatieve feiten” aan komt zetten, zou het misschien nog wel eens duurder kunnen zijn dan hijzelf beweert. Kranten zoals The Guardian en The Washington Post houden er andere schattingen op na: zij denken dat de muur tussen de 20 en 25 miljard dollar zou gaan kosten, dus bijna 2 keer zo duur als Trump beweert.
Voordat de muur er staat en Mexico de rekening krijgt van Trump, zal toch iemand vooraf deze kosten moeten ophoesten. En de enige kandidaat is de Amerikanen zelf. Ook al is bij al zijn besluiten de afgelopen week geen congres aan te pas gekomen, zal Trump dit congres toch echt moeten vragen om de uitgaven voor de muur goed te keuren. En dit laatste zou toch wel eens lastiger kunnen zijn dan gedacht, omdat de verwachting is dat lang niet alle Republikeinen zo’n fan zijn van The Donald. Als 3 Republikeinse senatoren tegen zouden stemmen zou dit de financiering van de muur kunnen dwarsbomen.
Stel dat het Congres toch besluit Trump het geld te geven voor z’n muur, moeten de kosten wel nog verhaald worden op Mexico. Daarvoor heeft Trump een geweldig plan geopperd: een 20% importheffing op producten uit Mexico. De import uit Mexico is zo’n 315 miljard per jaar en in principe zou zo’n importheffing voldoende moeten zijn om de muur te laten bouwen. Maar The Donald heeft blijkbaar niet heel goed opgelet bij economie op de middelbare school, want anders zou hij ook weten dat de kosten op die manier niet bij Mexico terecht komen. Het voornaamste importproduct uit Mexico zijn auto’s, die een kwart vormen van de totale import. Als het importeren van goederen duurder wordt en de consument deze toch wil hebben, zal de producent de kosten doorberekenen aan de consument, tenminste zo leerde ik dat bij economie. Dus Trumps plan om Mexico te laten betalen lijkt mij in ieder geval niet heel waarschijnlijk.
Misschien is het flauw om de ‘grote droom’ van Donald van tevoren al af te kraken, dus laten we er vanuit gaan dat hij de financiering rond krijgt en kan gaan beginnen, hoe lang zou het dan duren voordat dit ‘wonder’ van Trumpiaanse architectuur open gaat (of ja eigenlijk dicht gaat) voor publiek? Dat zou nog wel eventjes kunnen duren, en net zoals met de kosten is het niet met zekerheid te zeggen. Stel dat hij over de hele grens een echte muur wil bouwen (dus de al bestaande hekken weg wil halen) zou dit tussen de 4 en 16 jaar kunnen duren. Dit lijkt veel maar zou nog best wel eens realistisch kunnen zijn, omdat het bestaande hek zich ontwikkeld heeft tot wat het nu is sinds Bill Clinton president werd in 1993. Dit zou dus betekenen dat hij minimaal 1 keer herkozen moet worden om op z’n minst de kans te krijgen zijn paradepaardje te voltooien. Want zijn opvolger zou zomaar eens een streep kunnen zetten door zijn plannen. Maar we kunnen toch wel voorzichtig zeggen dat de muur er niet zonder meer zal komen, omdat er nog heel wat rechtszaken aan zullen komen. Want de muur moet gebouwd worden op grondgebied waar ook boeren actief zijn, en die zullen lang niet allemaal zo graag hun grond afstaan aan de federale overheid, en misschien dat Mexico of een van Trumps andere ontelbare vijanden roet in het eten gaan gooien door naar een rechter te gaan.
Samengevat zal het voor Trump lastiger zijn om z’n muur te bouwen dan hij zelf misschien denkt. Het is duur, ingewikkeld, omstreden, Mexico gaat van z’n lang zal ze leven niet betalen, en het nut ervan is ook niet met zekerheid vast te stellen. Daarnaast is de Donald ook de jongste niet meer, dus misschien is hij er niet eens meer als de bouw daadwerkelijk 16 jaar gaat duren. Kortom, er is nog een lange weg te gaan voordat we echt zeker zullen weten dat het geen uit de hand gelopen practical joke was.