Samen met 9 huisgenootjes woon ik in Utrecht. Om de beurt ruimen we de rotzooi op, wordt er schoongemaakt en  om de paar dagen eten we samen of wordt er een filmpje gekeken. Het leven in een studentenhuis samen met vrienden is ideaal. Niet alleen is het gezellig en zorgt iedereen voor elkaar, ook is het financieel haalbaar en heel erg praktisch. Wat blijkt is dat deze voordelen niet alleen studenten aanspreekt, maar ook gepensioneerde senioren. Steeds vaker gaan bevriende ouderen samenwonen in een huis waar ze zowel privé als gemeenschappelijke ruimtes hebben. Een studentenhuis 2.0.

79% van de Nederlanders maakt zich zorgen over hoe zij later opgevangen en verzorgd worden als ze ‘oud en der dagen zat’ zijn. Raar is dat gegeven niet. In de media zijn steeds meer verhalen over onheil in verzorgingstehuizen te lezen. Bezuinigingen in de zorg, ontslagen in de thuiszorg en dat terwijl het aantal bejaarden alleen maar toe neemt. Geen wonder dat steeds meer mensen zich zorgen maken over hun toekomst.

De senioren van nu vermijden het liefst de tehuizen. 55% zegt koste wat het kost zo lang mogelijk zelfstandig te willen blijven wonen. Maar die wens is niet altijd vervulbaar. 32% van de kinderen is niet bereid om hun ouders in hun huis te laten wonen, de mantelzorg die gepaard gaat met het zelfstandig wonen van ouderen werkt voor velen afschrikkend.

En dus zoeken senioren een alternatief om de zorginstellingen uit de weg te gaan. De ouderen besluiten samen met vrienden of familie in een flink huis te gaan wonen à la de communes stijl: iedereen zijn eigen plek met een gezamenlijke woonkamer en keuken. Mocht er behoefte voor zijn, dan huurt de vriendengroep iemand in die komt thuiszorgen. Elke maand legt iedereen hier een bedrag voor in.

Door samen met vrienden te wonen verdwijnt de kans op isolement waar veel van de bejaarden bang voor zijn. Bovendien geeft het zelfstandige wonen een onafhankelijk idee.  Geen onderworpen gevoel en toch een groep om je heen die naar elkaar omkijkt om te checken of het nog goed gaat.

Na mijn studenten periode hoop ik natuurlijk op een prachtappartement met privé badkamer, woonkamer en keuken. Maar zo’n studentenhuis 2.0 voor als ik later 90 ben, dat is misschien helemaal niet zo’n gek idee…