Al twee keer heb ik het genoegen gehad om voet te zetten op het mooiste eiland ter wereld. Hiervoor was ik nooit verder gekomen dan Europa, dus een cultuurshock was (vooral de eerste keer) onvermijdelijk. Beide keren kon ik na de ontzettend lange vliegreis gelukkig bijkomen bij het huis van mijn lieve opa en oma in Ambalangoda. Daar kon ik rustig mijn spullen uitpakken, mijn knorrende maag vullen met curry en andere Sri Lankaanse culinaire hoogstandjes en een heerlijk koude douche nemen. Het klimaat is namelijk iets waar je als West-Europeaan even aan moet wennen. Wanneer je je niet al te druk maakt om de hitte en je gezicht en schouders goed insmeert, zal men weinig last hebben van de afwijkende temperatuur. Maar genoeg over het weer! In dit artikel ga ik u, de lezer, haarfijn uitleggen waarom Sri Lanka een dikke vette aanrader is.

Boeddhistische “River” tempel aan de Madu River

De eerste reden waarom je deze zomer (of volgend jaar, boeit mij het) een vliegticket naar Colombo moet boeken is de oneindig fascinerende cultuur. Naast het goddelijke eten waar ik ontzettend van genoten heb de gehele reis, zijn er ook fabelachtige Boedhistische en Hindoeïstische tempels in overvloed. Vergeet niet je schouders en benen te bedekken wanneer je een tempel wilt bezoeken. Je wilt niet net als ik worden weggestuurd bij de Tempel van de Tand van de Boeddha, omdat je een hemdje aanhebt. De Boeddhistische tempels zijn ongelofelijk sereen en er hangt een constante sfeer van kalmte. Dit is natuurlijk omdat het een rustige plek moet zijn voor Boeddhisten om te kunnen mediteren. Een aanrader is de tempel die je bezoekt wanneer je een “river cruise” doet op de Madu River in het zuiden van Sri Lanka. Hier krijg je uitleg over de geschiedenis van het Boeddhisme en een kijkje in de meerdere prachtige gebouwen. De Boeddhistische tempels zijn wat meer ingetogen en bescheiden vergeleken met de Hindoeïstische tempels waar ze echt alles uit de kast trekken. De gehele tempels zijn versierd met beelden en schilderingen om de duizenden goden uit te beelden en te eren. In deze tempels zul je merken dat je ogen tekort komt.

De treinreis van Ella naar Kandy  

Verder is Sri Lanka een ideaal land om in rond te reizen, dankzij de relatief korte afstanden tussen steden en bezienswaardigheden en het puike (openbaar) vervoer. Zo rijdt er bijvoorbeeld een trein van Ella naar Kandy die bekend staat als de mooiste treinrit van Sri Lanka. Deze zeven uur durende reis is zo bijzonder door het fantastische uitzicht dat ervoor zorgt dat je de volle zeven uur geboeid uit het raam staart. Een kaartje kost ongeveer 10 euro waarmee je 160 kilometer reist. Dat is wel wat anders dan een enkeltje Eindhoven – Utrecht van 14 euro. Het is aan te raden om van tevoren kaartjes te kopen op het station omdat dit traject vrij populair is bij toeristen en de treinritten dus vaak uitverkocht zijn. Verder is het belangrijk te onthouden dat, hoe verleidelijk het ook is, je beter geen onverpakte versnaperingen kan kopen van de lokale bewoners die deze aanbieden in de trein. Tenzij je zin hebt om de gehele rit op het toilet door te brengen, kan je beter je westerse darmen niet het risico laten lopen.

                                                                       Ik aan het scubadiven in Trincomalee

En natuurlijk is er gewoon ongelofelijk veel te beleven op het prachtige eiland. Zo is scubadiven een echte aanrader als je ook maar een klein beetje avontuurlijk bent ingesteld. In de zomer kan je snorkelen en duiken aan de Oostkust en in de winter kan je het water in aan de Westkust. Dit heeft te maken met de ‘moesson’ die ervoor zorgt dat de ene helft van het jaar de zee aan de Oostkust heel wild is en de andere helft van het jaar de zee aan de Westkust onbegaanbaar is. Ikzelf ben afgelopen zomer gaan scubadiven in Trincomalee aan de Oostkust bij ‘Taprobane Divers’. Toen ik net het zand en zout uit mijn haren had gewassen na het snorkelen, bood mijn stiefvader aan om te gaan duiken. Kei eng natuurlijk, want geen van ons had dat ooit gedaan. Na een instructievideo kijken en oefenen in ondiep water, was het tijd voor het echte werk. Met een bootje gingen we de zee op en doken we enthousiast het water in. En wat was dat vet zeg. Onderwater ademen voelt heel onwennig, maar dankzij de flora en fauna onder het wateroppervlak, let je daar niet eens meer op. Over fauna gesproken: Op safari gaan is ook zeker de moeite waard. Wees erop voorbereid dat je bizar vroeg je bed uit moet (rond een uur of 5, ik weet het). Hierbij is het ook weer belangrijk dat je van tevoren een wagen met gids regelt, maar dit kan bijna altijd gedaan worden via het hotel waar je verblijft. In de natuurparken van Sri Lanka vind je natuurlijk olifanten, maar ook waterbuffels, krokodillen, apen, herten, zwijnen, pauwen en allemaal andere vogels waarvan ik de naam niet weet.

                         
Olifanten en waterbuffels in een natuurpark

Ik zal waarschijnlijk nooit uitgepraat raken over Sri Lanka. Het is verreweg het mooiste en meest bijzondere land waar ik ooit ben geweest. Dus, als je nog geen inspiratie hebt voor deze zomer (of winter) raad ik dit fabelachtige eiland vol verrassingen aan. En als je er ook daadwerkelijk naartoe gaat, doe mijn opa en oma dan even de groetjes!