Jane Jacobs (1916 –  2006) was een stedelijk activiste die een grote impact heeft gehad op de manier hoe wij tegenwoordig naar steden kijken. Als geograaf, en zeker de stadsgeografen onder ons, hebben haar boek The Death and Life of Great American Cities gelezen (een aanrader!), waarin ze toendertijds baanbrekende ideeën over het functioneren van de stad beschrijft. Ideeën die anno 2017 nog steeds relevant zijn en ook breed zijn overgenomen door geografen, architecten, planners en policiti. In mei worden er wereldwijd Jane Walks georganiseerd om haar ideeën over community-based stedelijke ontwikkelingen in ere te houden.

Afgelopen najaar is de film ‘Citizen Jane: Battle for the City’ uitgekomen. Een film over steden, maar dan door de bril van Jane. De vrouw die genoemd wordt als degene die New York ‘redde’ van de bulldozers en de ‘Super Highways‘. Haar punt was simpel: a city is about people, not buildings.

De strijd om de stad werd destijds gepersonifieerd door Jane Jacobs die lijnrecht tegenover Robert Moses (‘Master Builder’) stond, die vond dat er snelwegen door Manhattan moesten komen. Jane Jacobs woonde in West Village en mobiliseerde een lokale beweging die uiteindelijk de megalomane plannen in haar wijk wist te stoppen.

Robert Moses (C.M. Steiglitz / IFC Films / Sun / Library of Congress)

De film gaat over deze strijd; over stedelijke planning in de Verenigde Staten van de 20e eeuw; maar geeft ook een boodschap voor onze stedelijke toekomst. Een toekomst waarin wij toekomstige geografen en planologen werken. Waarin anti-democratisch plannen en bouwen onhoudbaar blijken en falen op de lange termijn en dat bottom-up benaderingen juist het succes van de toekomst gaan betekenen.

 

Cities have the capability of providing something for everybody, only because, and only when, they are created by everybody
Jane Jacobs

 

Aanstaande donderdag is in Groningen, in samenwerking met Pakhuis de Zwijger een vertoning van de documentaire inclusief een Jane’s Walk door de stad. Als je in de buurt bent, lijkt mij dat een aanrader. Anders is de film onder andere op iTunes te zien.