Voor miljoenen Amerikanen zijn de huurprijzen onbetaalbaar. De gemiddelde Amerikaan moet maar liefst 21,21$ verdienen om een twee kamer appartement te kunnen huren. Dat is ongeveer drie keer zoveel als het federaal minimum inkomen van 7,25$ en ongeveer 30% meer dan het nationaal gemiddeld inkomen van 16,38$. Dat levert, vanzelfsprekend veel problemen op.

Uit het National Low Income Housing Coalition’s latest Out of Reach Rapport (NLIHC)[1] blijkt dat sinds 2005 het minimale inkomen nodig voor een betaalbare woning elk jaar stijgt. In het Rapport wordt verondersteld dat woningkosten niet meer dan 30% van het jaarlijks inkomen in mogen nemen.

Volgends het rapport is er geen enkele Amerikaanse staat waar iemand met een minimum inkomen en 40 werkuren per week aan deze eis kan voldoen. In staten waar er veel vraag is naar woningen, is de kloof bijzonder groot. Zo bijvoorbeeld in Hawaii. In deze staat bedraagt de  maandelijkse huur voor een tweekamer appartement gemiddeld 1830$. Daarvoor zou iemand een minimum inkomen moeten hebben van 35,20$ per uur hoewel het minimum inkomen in Hawaii 9,25$ is.

Figuur 1 Het verschil tussen werkelijk gemiddeld inkomen p/u en inkomen p/u nodig om een twee kamer appartement te huren per staat (volgens eisen NLIHC)

 

 

 

 

 

 

 

 

In slechts 12 county’s gelegen in Washington, Arizona en Oregon waar de minimum inkomens beduidend hoger liggen dan het landelijk gemiddelde kunnen werkers met een minimum inkomen een 1 slaapkamer appartement veroorloven. Ongeveer 2 miljoen Amerikanen verdienen minder dan het federaal minimum inkomen. Volgens het bureau van Labor statistics maakt die groep 3% uit van de totale werkende populatie. Voor deze mensen is betaalbaar wonen ver uit zicht. Maar ook de mensen met banen in de snelst groeiende sectoren zoals in de gezondheidszorg verdienen steeds vaker niet genoeg om een 1 slaapkamer appartement te huren zonder meer dan 30% van hun inkomen hier aan kwijt te zijn.

 

 

 

 

 

 

 

 

De huurprijzen gaan omlaag in sommige Amerikaanse steden, maar het tekort aan betaalbare woningen blijft duidelijk aanwezig en stijgt elk jaar. Steeds minder families kopen huizen, hun hypotheken zijn vaak niet sterk genoeg en geld opsparen voor een woning blijkt vaak geen optie. De vraag naar betaalbare huurwoningen blijft daarmee stijgen. Als de lonen in de komende jaren niet zodanig omhoog gaan dat ze het gat kunnen dichten, staat Amerika nog heel wat problemen te wachten.

[1] http://nlihc.org/sites/default/files/oor/OOR_2017.pdf