Wat ik nu ga vertellen kan haast niemand ontgaan zijn: de Universiteit Utrecht heeft besloten om vanaf dit collegejaar geen papieren collegekaart te verstrekken maar over te gaan op de digitale collegekaart. De digitale collegekaart was al eerder beschikbaar via de MyUU app, maar is nu dus de enige collegekaart die je van de universiteit krijgt. Dit is gedaan omdat de studenten hun collegekaart vooral bij tentamens zouden gebruiken en in winkels of de horeca al vaak hun digitale collegekaart lieten zien (DUIC, 2017). Nou vraag ik me natuurlijk af aan wie ze dat gevraagd hebben, want vooral dat laatste lijkt mij erg onwaarschijnlijk . In mijn 1e jaar heb ik welgeteld 0 keer mijn digitale collegekaart gebruikt bij het uitgaan of in combinatie met m’n Knaekpas (kwam ook pas halverwege het jaar achter het bestaan van de digitale collegekaart) en kan me moeilijk voorstellen dat andere mensen dat wel deden toen er nog een fysieke collegekaart was. Je hebt dus ook geen fysiek bewijs meer dat je een student bent en moet je het doen met een digitale pagina die er nou niet echt heel legitiem uitziet.

Toch vond de UU de overgang op de digitale collegekaart nodig omdat het binnen “de innovatieve en duurzame strategie van de universiteit past” (wat dat ook mag zijn). De digitale kaart biedt ook “voordelen”; je kunt m niet kwijtraken (maar je telefoon waar die op staat wel) en het bespaart natuurlijk ook veel papier. Als je je daarnaast ook nog bedenkt dat zowel de fysieke als de digitale kaart eigenlijk geen andere functie heeft naast het aantonen dat je student bent, is het wel enigszins te begrijpen dat de universiteit er voor kiest om er geen papier aan te verspillen.  Een probleem echter is dat het bij tentamens verboden is om je telefoon te gebruiken en je dus als bijkomend voordeel hebt dat er niet gecheckt kan worden wie je bent en fraude dus ook totaal niet gestimuleerd wordt.

Nou zal het allemaal best dat de universiteit innovatiever en duurzamer wil worden en dat papier besparen daar een belangrijk begin in kan zijn, maar het feit dat de UU een primeur had met de digitale collegekaart zegt denk ik al genoeg. Want als een digitale collegekaart echt heel innovatief en de “Collegekaart van de toekomst” zou zijn, dan was een technische universiteit ons toch al lang voor geweest?. Om even een voorbeeld te geven; de Technische Universiteit Eindhoven verstrekt een campuskaart aan al zijn studenten waar je de volgende dingen mee kan doen:

De campuskaart gebruik je voor verschillende doeleinden. Je gebruikt de kaart als:

  • Sportkaart
  • Collegekaart
  • Bibliotheekpas
  • Kopieerkaart
  • Pas voor de lockers in het MetaForum en Auditorium (fancy woorden voor universiteitsbibliotheek)

(Bron: TU/e)

De TU/e kiest er voor om elektronische plastic pasjes te verstrekken maar deze wel heel multifunctioneel te maken. De Campuscard dient dus naast identificatiebewijs (oftewel collegekaart) ook voor andere zaken. Eindhoven is ook niet de enige; ook de Universiteiten van Tilburg, Maastricht, Groningen, Delft, Nijmegen, Leiden, Twente, Rotterdam, Wageningen en die van Amsterdam (oftewel alle andere universiteiten) gebruiken plastic pasjes (dus niet eens papieren pasjes) als collegekaart met meerdere functies. Er zijn ook universiteiten die naast de eerdergenoemde functies er ook voor zorgen dat je pasje dient als toegangspas voor bepaalde gebouwen. Wanneer alle andere universiteiten in Nederland wel fysieke collegekaarten uitgeven en die multifunctioneel weten te maken, dan begrijp ik dus echt totaal niet waarom dat in Utrecht niet zou kunnen. Als je het mij vraagt is het in zekere zin ook een stuk innovatiever (en ook duurzamer) als je 1 pasje uitgeeft en daar meerdere functies aan weet te koppelen zodat je ook geen andere passen uit hoeft te geven. Het is in ieder geval altijd innovatiever dan studenten opschepen met een digitale pagina die voor “collegekaart” door moet gaan die je met een beetje Paint-skills waarschijnlijk ook wel in elkaar had kunnen zetten.

Dus universiteit; ik (en veel andere studenten) vragen jullie niet om terug te gaan naar die papieren collegekaart, maar juist om een stapje verder te zetten. Introduceer gewoon een elektronisch pasje (wat ze in de rest van Nederland blijkbaar wel al uitgevonden hebben) en maak dit net zoals die andere universiteiten multifunctioneel. Noem het de CampUUs-card als je dat leuk lijkt en zorg er voor dat je hiermee ook naar Olympos kan (hoef je ook geen Olympas meer uit te geven), het te gebruiken is voor de bibliotheek en je ermee kunt kopiëren. Wanneer het nieuwe docentengebouw er komt waar (zo ver ik weet) ook een pasjessysteem ingevoerd gaat worden, dan moet het toch wel mogelijk zijn dat ook met de CampUUs-card te integreren. Ik snap natuurlijk ook wel dat zo’n omschakeling wat lastig kan zijn en bepaalde kennis vereist, maar er zijn genoeg universiteiten binnen Nederland (11 om precies te zijn) die vast niet te beroerd zijn om hun geheim van de multifunctionele collegekaart te delen. Mocht nou blijken dat dit allemaal heel duur is, kan je altijd nog het collegegeld met een eurootje extra verhogen (want het gaat toch al ieder jaar omhoog dus die euro kan er ook nog wel bij) en dan heeft iedereen gewoon weer een normale collegekaart die daarnaast ook innovatief is door z’n multifunctionaliteit. Dus ga niet innovatief proberen te doen met een digitale collegekaart die eigenlijk niemand wil hebben en daarnaast ook een heel beperkte functie heeft, maar probeer innovatief en duurzaam te zijn (want andere universiteiten kunnen het ook) met een elektronisch pasje wat tal van universiteit-gerelateerde functies heeft en geef de studenten een collegekaart waar ze wat aan hebben en waarmee ze kunnen laten zien “Kijk, ik ben een UU-student!”.