Bier; het bestaat al bijna net zo lang als de mens zelf en het is anno 2017 nog steeds onverminderd populair. Volgens schattingen werd er in 2016 185 miljard liter bier geconsumeerd, wat neerkomt op zo’n 25 liter per persoon. Nou denkt de gemiddelde student (waaronder ikzelf) “joh wat is nou 25 liter op een jaar”, maar uiteraard zegt zo’n cijfer op zichzelf niet heel veel. Het houdt namelijk geen rekening met de verschillen die er wereldwijd zijn. Om de passies van de gemiddelde SGPL’er (geografie en bier) toch wat dichter bij elkaar te brengen, zal ik in dit artikel onze favoriete gele rakker bekijken vanuit een geografisch oogpunt.

Want de verschillen tussen landen wereldwijd zijn groot. op de gemiddelde borrelavond heb je aan de ene kant de niet-/matige-drinkers, en aan de andere kant de grote fanatieke drinkers. Wanneer je landen met elkaar vergelijkt krijg je zo’n zelfde tweedeling. Hieronder de top 10 van de grootste drinkers;
1. Tsjechië (142,2 liter)
2. Seychellen (114,6 liter)
3. Oostenrijk (104,7 liter)
4. Duitsland (104,7 liter)
5. Namibië (102,7 liter)
6. Polen (99 liter)
7. Ierland (97,5 liter)
8. Litouwen (97,1 liter)
9. Belize (94,7 liter)
10.Roemenië (92,1 liter)      Bron: The Telegraph

Zoals bovenstaande cijfers laten zien mag Tsjechië zich wat bier drinken betreft de grootste speler van allemaal noemen, met maar liefst een consumptie van 142,2 liter per capita (wat neerkomt op iets meer dan 1,5 miljard liter in heel Tsjechië per jaar). Het verschil met de rest van de top 10 is ook dusdanig groot dat het je waarschijnlijk niet zal verbazen dat Tsjechië deze lijst al ruim 23 jaar onafgebroken aanvoert (The telegraph). Dit lijstje laat ook zien dat Europese landen de top domineren, met uitzondering van de Seychellen, Namibië en Belize. Een heel sluitende verklaring voor de aanwezigheid van deze landen in dit rijtje is er niet echt, maar dat de Seychellen zo hoog scoren kan komen doordat het binnen Afrika bovenaan op de Human Development Index staat (en dus hoog ontwikkeld is) en Namibië is hier waarschijnlijk in terecht gekomen door zijn koloniale banden met Duitsland. Om even een beeld te geven van de meest matige drinkers; helemaal onder aan het lijstje staan India en Sri Lanka, waar de gemiddelde consumptie rond de 2 liter per capita ligt, wat dus eens te meer laat zien hoe groot het gat met de bovenstaande top 10 is.

Dat de europeanen zo’n grote drinkers zijn is op zich niet heel vreemd. De oorsprong van bier als drank ligt in het oude Mesopotamië, maar al rond 3000 voor christus verspreidde het zich naar Europa. Sindsdien is het een onderdeel geworden van de cultuur van veel Europese volken en staan ze er ook vandaag de dag nog steeds bekend om. Zo vond het pils zijn oorsprong in het tsjechische Pilsen  en is de oudste brouwerij ter wereld te vinden in de plaats Freising in beieren.

Naast dat Europa zich “onderscheidt” (het is maar aan wie je het vraagt) in het consumeren van bier is Europa vandaag de dag ook een belangrijke speler in de wereldwijde productie van bier. Hiernaast zie je een tabel met daarin de grootste bierbrouwerijen ter wereld. De europese dominantie in dit lijstje is misschien niet zo sterk als we eerder zagen bij de consumptie, maar in de top 3 blijft Europa de absolute heerser . Met afstand de grootste brouwerij is het van oorsprong Belgische Anheuser-Busch Inbev, met in 2012 een marktaandeel van 18,3%. Anno 2017 is het verschil met de rest zelfs nog groter doordat het bedrijf is samengegaan met een concurrent, zijnde het Britse SABMiller. Op inmiddels dus een grote afstand (maar zeker niet onbelangrijk) volgt ons eigen Heineken. Heineken opereert in ruim 65 landen maar is een merk wat zo ongeveer iedereen kent en bijna synoniem staat voor nederland (beetje zoals Amsterdam, waar Heineken ook zijn oorsprong vindt). Maar dit bewijst maar eens te meer weer waar een klein land groot in kan zijn, want Nederland (met Heineken als grootste brouwer) is tegenwoordig de op 1 na grootste exporteur van bier (na Mexico). Om even samen te vatten; ook al vormen Europeanen maar 10% van de totale wereldbevolking, weten koploper te blijven in de dingen waar we goed in zijn (in dit geval bier drinken) maar zijn we niet te beroerd om de rest van de wereld daarvan mee te laten genieten.