Van Unnik Praat #17

In deze rubriek genaamd Van Unnik Praat krijgen we een kijkje in de keuken bij SG&PL. Docenten, studenten, stagiaires of andere SG&PL insiders komen aan het woord in deze rubriek. Vandaag presenteren wij: Casper Leerssen met een oprecht en welgemeend advies.

Studeren in Pragadise

Beste mensen, laat ik deze rubriek meteen beginnen met een oprecht en welgemeend advies: Ga een semester in het buitenland studeren. Nu heb je de kans, nu ben je jong en onbezonnen en nu heb je niks te verliezen. Zo dat moest er even uit. Dan zal ik nu even rustig van vooraf aan beginnen. Ik ben Casper Leerssen, momenteel 4e jaars SGPL student. Ik ben 22 jaar, kom oorspronkelijk uit Maastricht en ben sinds 4 jaar de tijd van mijn leven aan het hebben in Utrecht. Op een blauwe maandag, na 2,5 jaar Bachelor gedaan te hebben keek ik eens op mijn kalender en toen schrok ik toch even. Ik had nog maar een half jaar als bachelor student te gaan als ik zo door zou gaan. Ik zou binnen 3 jaar kunnen afstuderen om vervolgens te kunnen beginnen aan een master. Dit klinkt op papier uiteraard helemaal niet verkeerd maar het ging mij toch net iets te snel. Daarom heb ik gekozen om het eerste semester van mijn 4e jaar een half jaar in het buitenland te gaan studeren om mijn fijne Bachelor tijd nog iets te kunnen verlengen. Ik zit nu dus al bijna 2 maanden in het prachtige Praag! Ultiem mooie stad. Iedere dag loop ik over de brug over de Moldau richting universiteit en iedere dag weer voel ik me bevoorrecht om hier te mogen zijn. Je leeft hier dus in een soort roes. Alles is leuk, iedereen is enthousiast en daarbij ben je ook nog eens goed bezig wat betreft je studie. Het is echt (cliché incoming) een verrijking van je studententijd. Ik volg hier voornamelijk Geografie vakken, die goed aansluiten op mijn vakkenpakket in Utrecht. De colleges zijn vooralsnog interessant en goed te volgen. Met mijn nederengels kan ik mij hier prima redden. Ik volg hier vakken als: Contemporary migration studies en Contemporary Human Geography in Czechia.

Na een aantal dagen in Praag voelde ik mij er al meteen thuis. Ik woon een in shared appartement, aan de rand van het centrum van de stad, met 5 andere studenten met wie ik het stuk voor stuk heel goed kan vinden. Deze eerste maanden voelen voor mij eigenlijk alsof je studentenleven gewoon verder gaat waar het gebleven was, maar dan in een totaal nieuwe omgeving. Dit is zo leuk omdat je helemaal “from scratch” begint met iedereen. Niemand kent elkaar hier op voorhand, dus iedereen wil vrienden maken en leuke dingen ondernemen, buiten de studietijd om dan uiteraard 😉. Na enkele dagen had ik dus al een hoop vrienden gemaakt waardoor ik mij hier nog geen moment alleen heb gevoeld. Praag is een stad waar oneindig veel te doen is. Als je even een dood momentje hebt loop je gewoon even de stad in en zie je wel wat je tegenkomt. Niks moet, alles kan. In de weekenden worden er regelmatig reisjes gepland naar nabijgelegen steden zoals Budapest, Wenen en Krakau en ik ben zelf ook bezig met het plannen van een ski reisje met wat vrienden. Klinkt goed he? Hopelijk heb ik je enigszins kunnen inspireren om ook een half jaar (of langer) in het buitenland te gaan studeren. Ik kan er lang of kort over schrijven, maar je moet het écht zelf meemaken om het te kunnen begrijpen.

Ps. S.O naar mijn advies bovenaan