Als we het hebben over het Midden-Oosten dan gaat het vaak al snel over olie, gewapende conflicten en over landen die voor westerse begrippen heel religieus en conservatief zijn. Dit zijn thema’s die in zekere zin wel bepalend zijn voor het karakter van de regio, maar zoals altijd zijn er ook uitzonderingen op de regel.
Een stad zoals Dubai vindt je nergens anders op de wereld en spreekt bij veel mensen tot de verbeelding. Dubai is dan ook een plek waar alles kan, zo lang je maar geld hebt. In dit artikel neem ik jullie mee naar deze wonderbaarlijke wereld en wat je daar allemaal wel niet tegenkomt.
Maar eerst iets meer over de stad en het land zelf. Dubai is een stad die ligt in het gelijknamige emiraat Dubai (soort provincie) en samen met 6 andere emiraten het land de Verenigde Arabische Emiraten vormt. Abu Dhabi is het belangrijkste emiraat van het land, omdat daar ook de gelijknamige hoofdstad Abu Dhabi zich bevindt en omdat het van alle emiraten over de grootste olievoorraden beschikt. In het land maken 2 grote families de dienst uit; de Al-Nahayan familie, die heersen over Abu Dhabi en altijd de president leveren van het land, en de Al-Maktoum familie, die op hun beurt heersen over Dubai en altijd de premier van het land leveren.

bron; https://www.adventureemirates.com/dubai-20-years-ago-now/

In de jaren 90 zag Dubai er ongeveer uit zoals nevenstaande foto laat zien; er is een stad met wat grote gebouwen en voor de rest is er heel veel zand. Het waren voornamelijk oliebedrijven die hier aanwezig waren om olie te winnen en te zoeken naar nieuwe bronnen. Rond dezelfde tijd besloot de heerser, Mohammed bin-Rashid Al-Maktoum om de oliegelden te investeren in de ontwikkeling van de stad. Samen met de Al-Nahayan familie uit Abu Dhabi zijn ze zich in gaan zetten om van Dubai een wereldstad te maken die aantrekkelijk is voor    zowel toeristen als het bedrijfsleven.

In de afgelopen 3 decennia is er van alles en nog wat gecreëerd om van Dubai de wereldstad te maken waar Al-Maktoum van droomde. Grote wolkenkrabbers, gigantische paleizen, reusachtige wolkenkrabbers en vele dingen waarvan je denkt “Uhm ja oké?”. Onder dat laatste kun je het project op onderstaande satellietfoto wel prima plaatsen

bron; Google Earth

Helemaal kloppen doet het niet, maar de eilandengroep die je hiernaast ziet moet onze wereld voorstellen. Om van Dubai een wereldstad te maken vond men het blijkbaar nodig om de wereld fysiek naar Dubai te brengen, vandaar deze eilandengroep die dat moet symboliseren. Deze kunstmatig gecreëerde eilanden zijn aangelegd in de periode 2004-2008 door de Nederlandse baggeraar Van Oord en vormen het grootste project in zijn soort ooit. Het project verloopt tegenwoordig niet heel soepel meer; de ontwikkelaar Dubai World, die opdracht gaf voor het project, heeft gigantische betalingsproblemen gekregen, mede door het project en door de financiële crisis die rond 2008 uitbrak waardoor veel eilanden nooit verder ontwikkeld zijn en nu vooral zandbanken vormen. Maar het blijft niet bij alleen financiële problemen; “The world” dreigt letterlijk te vergaan doordat de eilanden in een rap tempo eroderen en in de zee verdwijnen. Hoeveel het gekost heeft is onbekend, maar het feit dat het staatsbedrijf Dubai World er bijna aan failliet ging en het letterlijk aan het verdwijnen is denk ik niet dat het heel winstgevend is of überhaupt zal worden.

Maar gelukkig verdwijnt in Dubai niet alles de diepte in en gaat er ook veel omhoog. In de tijd dat de ontwikkeling van Dubai een beetje op gang kwam schoot de ene na de andere wolkenkrabber uit die grond en creëerde zo een skyline waar New York zich nog een puntje aan kan zuigen. Maar de wolkenkrabbers waren nog niet genoeg. Dubai moest en zou de hoogste wolkenkrabber ter wereld krijgen, en zie hieronder het resultaat.

bron; https://www.klook.com/activity/2228-burj-khalifa-observation-deck-dubai/

Het gebouw heet de Burj Khalifa, genoemd naar de emir van Abu Dhabi, die met behulp van financiële steun (het zou ook niet anders) het project mogelijk heeft gemaakt. Het gebouw is 829,9m hoog en overtreft daarmee ruim de 632m van nummer 2, de Shanghai Tower. De toren kostte een slordige 1,5 miljard en telt 162 verdiepingen met een half miljoen vierkante meter aan vloeroppervlak. Het gebouw werd opgeleverd in 2010 (bouw begon in 2004) en heeft net zoals The World last gehad van de financiële crisis waardoor het gebouw voor een groot deel leeg staat.
Maar Dubai zou Dubai niet zijn als ze niet gewoon stug door gingen met hun streven naar meer records. Ze hadden al een wolkenkrabber en de wereld, maar om toch echt door te kunnen breken als wereldstad hadden ze nog iets nodig. Het werd uiteindelijk een fontein, genaamd de Dubai Fountain, die wederom weer iets moest worden dat de wereld nooit eerder gezien had. Zie in onderstaand filmpje het resultaat.

Ik kan wel blijven doorgaan met het aanhalen van grote misschien wel krankzinnige projecten die in Dubai hun weg gevonden hebben, maar dan ben ik in mijn 6de jaar bachelor nog steeds bezig. Daarnaast moet je sommige dingen op deze wereld, zoals Dubai, gewoon echt zelf een keer gezien hebben. Dus ga er vooral zelf een keer heen, ervaar het, en dan weet je pas echt dat Dubai het motto “The Sky is the Limit” op het lijf geschreven staat.