Meteen na het uitkomen van de nieuwe film van Al Gore werd de klimaatdiscussie opnieuw een hot topic. (Voor zover dat het niet al was) Vele critici zeggen dat hij overdrijft. Dit zou zo kunnen zijn, maar Al Gore doet wel iets dat hard nodig is: hij kaart een probleem aan dat de meeste mensen liever negeren dan er wat aan te doen. De opwarming van de aarde.

Zo liet Al Gore in zijn film verscheidende beelden zien van natuurrampen die ontstaan zouden zijn vanwege de opwarming van de aarde en het broeikaseffect. Voorbeelden hiervan zijn de enorme overstroming bij Ittre in 2014, de gesmolten sneeuw op de Kilimandjaro en laten we natuurlijk orkaan Katrina niet vergeten. Vervolgens zijn er genoeg mensen die proberen zijn verhaal te ontkrachten door te zeggen dat hij overdrijft of zelfs liegt. De overstroming zou zijn gekomen vanwege de hevige urbanisatie van de afgelopen decennia rondom Brussel, het smelten van de sneeuw zou liggen aan de ontbossing en als er daadwerkelijk een klimaatverandering bezig zou zijn, zou elke orkaan zo heftig moeten zijn als Katrina.

Ook in Nederland liepen de gemoederen op. Toen politicus Thierry Baudet afgelopen maand een tweet de wereld inzond waarin hij tegen de film en klimaatverandering inging, ontstond er zo te zeggen enige oproer. Verscheidende klimaatactivisten en zelfs weerman Gerrit Hiemstra hadden er allemaal een weerwoord op. Gerrit Hiemstra noemde het “1 tweet met 4 keer onzin”. Baudet antwoordde daarop dat Hiemstra maar ontslagen zou moeten worden. Het ding is dat Baudet met zijn tweet eigenlijk gelijk heeft. De eerste twee punten die hij aanhaalt -over de toename in extreme weersomstandigheden en het minder opwarmen van het klimaat- zijn iets moeilijker om te achterhalen, maar volgens het IPCC ( panel van de VN dat de klimaatdiscussie en degelijke in de gaten houdt) heeft Baudet een punt. Er is inderdaad geen toename in extreme weersomstandigheden en de voorspellingen over de snelheid waarmee het klimaat opwarmt zijn tegenover te daadwerkelijke wetenschappelijke meetresultaten veel te negatief ingezien. De andere twee punten die hij aanhaalt zijn algemene kennis. Planten nemen CO2 op en stoten O2 uit. Dat plantjes lekker gaan groeien en bloeien als er meer CO2 in de lucht zit is dus vrij logisch. Ook heeft smog inderdaad niks met CO2 te maken, omdat het bestaat uit andere stoffen zoals zwaveldioxide.

Het echte punt dat in deze discussie door de meesten gemist wordt is het feit dat, of het nou komt door de opwarming van de aarde of niet, de meeste natuurrampen die wij afschrijven aan de klimaatverandering daadwerkelijk zijn ontstaan door de mens. We kunnen wel allemaal verwijten naar elkaars hoofd blijven gooien over of de overstromingen in België komen door de hevige urbanisatie of door de opwarming van de aarde, maar uiteindelijk zijn wij de schuldigen. Laten we met z’n allen stoppen met dit gejengel over wie en wat de schuldige is en gewoon onze planeet beter onderhouden en behandelen.