Nederland staat bekend om de stamppot, de Verenigde Staten om de donut en Frankrijk om de croissant. Maar komen deze producten wel oorspronkelijk uit deze landen? In dit artikel in het kort de afkomst van producten.

We beginnen in ons eigen kikkerlandje. Waar drop in het buitenland menig wenkbrauwen doet fronsen, is het in Nederland en Scandinavische landen een veel gegeten snoepje. Wij zijn de grootste afnemer van drop ter wereld, maar dit product komt niet bij ons vandaan. Drop bestond al 7000 jaar geleden in het Babylonische rijk. En de gom die gebruikt wordt voor drop is namelijk afkomstig uit het Midden-Oosten.

Ook de bekende stamppot heeft zijn oorsprong niet uit Nederland. De aardappel komt namelijk uit Zuid-Amerika. Deze is in de 16e eeuw in Nederland terecht gekomen. Zo typisch Europees is deze groentesoort dus eigenlijk niet.

Daarnaast staat Nederland bekend om de snacks. Een lekker broodje kroket uit de muur is algemeen bekend en bijna nergens anders ter wereld te vinden. Echter komen de kroketten oorspronkelijk uit Frankrijk. Pas op het moment dat bakker Kwekkeboom deze in Frankrijk tegen kwam is het product in Nederland terecht gekomen. Op dat moment was de kroket een chic gerecht, maar inmiddels wordt de kroket als snack gezien.

De Fransen staan op hun plaats weer bekend om de croissant en de Franse frietjes. De croissant wordt gezien als een typisch Frans product, maar het is eigenlijk  een Oostenrijks product. Pas toen een Weense bakker er een winkel voor opende, werd de croissant bekend in Frankrijk. Het verhaal gaat rond dat de French fries eigenlijk ook niet uit Frankrijk komen. Tijdens de eerste wereldoorlog hebben de Amerikanen kennis gemaakt met de frietjes in België. Omdat de Amerikanen frietjes op dat moment leerde kennen in het franstalige deel van België, werden het French fries. Echter claimen de Fransen weer dat zij wel de gene zijn die de patat hebben uitgevonden, omdat de eerste frituur op de Pont Neuf stond.

Een Nederlands product dat weer bekend is in het buitenland is de ‘Amerikaanse’ donut. De Donut afkomstig van Nederlandse Amerikanen, die de oliebol introduceerde in het land. Met wat aanpassingen is dit nu de donut geworden.

Natuurlijk zijn er ook andere producten die van oorsprong niet afkomstig zijn uit het land waar je ze mee associeert . Nieuw-Zeeland staat bekend om de fruitsoort kiwi. Echter is deze afkomstig uit China en in 1906 naar Nieuw-Zeeland geëxporteerd. De Nieuw-Zeelandse tuinders gebruikte voor het fruitsoort de naam kiwi, omdat het leek om het dier wat er leefde. Met handige marketing wordt de kiwi nu gezien als een product uit het eiland.
Zo zijn er nog tal van andere voorbeelden.

Maar goed, het maakt niet uit waar het precies vandaan komt, als het maar smaakt natuurlijk.